Vučić sa Eskobarom: Akcenat na potpunoj primjeni do sada potpisanih sporazuma :: zoricakusmuk.info ::

Vučić sa Eskobarom: Akcenat na potpunoj primjeni do sada potpisanih sporazuma


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Vučić je ponovio nepromijenjenu poziciju Srbije u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u regionu i rješavanja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.

Vučić je zahvalio SAD na podršci koju pružaju dijalogu Beograda i Prištine, kao i na angažmanu kada je riječ o bezbjednosti i zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan putuje u region kako bi podržao taj proces, napominje Stejt department.

S predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Miroslav Lajčak je razgovarao o evropskom prijedlogu, ZSO i drugim koracima ka postizanju kompromisa. Vučić ponavlja da je formiranje ZSO preduslov za normalizaciju odnosa.

O razgovorima koje je vodio, Lajčak je izvijestio i šest opozicionih stranaka. Sa druge strane, Aljbin Kurti kaže da Priština analizira 15 modela za ZSO koje su dobili od Lajčaka.

Miroslav Lajčak je u intervjuu za emisiju Oko RTS-a rekao da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji.

Vjerujem a je naš predlog fer i da je koristan za Srbiju i za region, ja sam tu ne da menjamo istoriju nego da menjamo budućnost, napomenuo je Lajčak.

Kaže da deset godina nije ispunjen dogovor o ZSO, ali ističe da će ovog puta biti. Nećemo imati dogovor bez Zajednice srpskih opština, ističe specijalni izaslanik EU za dijalog.

RTS


 

online