Ledeni armagedon stiže i u Evropu? :: zoricakusmuk.info ::

Ledeni armagedon stiže i u Evropu?


Snježna oluja - "ledeni armagedon" koja je prethodnih mjeseci paralisala SAD i Kanadu sada stiže i u Evropu.

Prva je na udaru Velika Britanija, gdje su temperature poslednjih dana u znatnom padu, a procjenjuje se da će u sljedeća dva dana da padnu rekordne količine snijega.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS, da je još rano za pakovanje kaputa, čizama i šalova.

-Još nije kraj pravoj zimi. Gledajući po temperaturama, kada podelimo godinu na godišnja doba, dobijamo da je mart prolećni mesec, s tim da je ovo rano proleće kada pored visokih temperatura bude i kratkotrajnih zahlađenja sa snegom - istakao je Todorović.

Hidrometeorološki zavod Velike Britanije objavio je da se očekuje oko 40 centimetara snijega, a zatvorene su škole, otkazani su letovi.

Odgovarajući na pitanje da li može nešto tako da se dogodi na Balkanu ovih dana, Todorović kaže da bi se kod nas samo periferno osjetio uticaj tog ciklona sa padavinama, a to bi bilo 15. i 16. marta.

Za nekoliko dana, kako kaže, dolazi samo dio toga događaja, tada bi kod nas moglo da bude snijega u nižim predjelima, a bilo bi više padavina nego ovih dana, biće i više snijega u planinskim predelima i to 20 do 30 centimetara.

Todorović dodaje da se to dešavalo u ovo doba godine, pogotovo kada je reč o Britaniji. Obično cikloni, odnosno vrtlozi hladnog vazduha koji dolaze sa Atlantika više donose prvenstveno kišu ali taj ciklon sa padavinama dolazi pravo sa sjevera, tako da je veća šansa da bude snijega do polovine Velike Britanije.

Nešto je hladnije u Njemačkoj i Poljskoj - danas dolazi i do nas, kaže on, perifernim dijelom pad temperature što bi se osjetilo sutra. To će biti jedan od hladnijih dana sa temeraturom oko desetak stepeni, ali bi moglo da bude mraza u nedjelju i u ponedjeljak ujutru.

Prema njegovim riječima, nakon toga opet dolazi toplo vrijeme - u utorak će biti topao dan sa maksimalnom temperaturom blizu 20 stepeni, što je uvod u zahlađenje 15. i 16. marta.

Todorović kaže da u svakom slučaju otopljenje, sa temperaturama od preko 20 stepeni, možemo da očekujemo krajm marta.

Glas Srpske

 

online