Vučić: Prvi put da čujem da pitanja BiH i KiM treba da se rješavaju zajedno :: zoricakusmuk.info ::

Vučić: Prvi put da čujem da pitanja BiH i KiM treba da se rješavaju zajedno


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je šefu poslaničkog kluba "Mi moramo zajedno" u Skupštini Srbije da je interes Srbije da bude u EU, ali da je ona vojno neutralna i da će to dugo biti.

Vučić je to rekao Zelenoviću tokom skupštinske rasprave o prijedlogu za KiM, tokom koje je Zelenović rekao da ta politička stranka ima dva cilja - stvaranje zajedničke odbrane regiona i stvaranje regionalne ekonomske zajednice.

Prema riječima Vučića, interes Srbije je da bude u EU, a da kada se radi o vojnoj neutralnosti, to je nešto što je Srbija izglasala.

Ako hoćete da podnesete narodnu inicijativu nemam problem. Sa KFOR-om razgovaramo u svakom trenutku, to je ono što je naš interes, a ne ulazak u NATO. Moramo da sarađujemo i od neprijatelja i poluprijatelja pravimo prijatelje. Kažete da je pitanje BiH teško pitanje. To je prvi put da čujem da pitanje BiH i KiM treba da se rješava zajedno. Spreman sam da razgovaram o svim idejama - rekao je Vučić.

On je naveo i da jedna tačka u inicijativi govori kako da se dođe do kompromisa i većih investicija, kao i da je tražio da mu se precizno kaže šta je to, kao i priča o oročenom članstvu.

- Ne možemo protiv cijelog svijeta i vrijeme je da se ponašamo odgovorno. Ne mogu da razgovaram sa onima koji su došli da unize Narodnu skupštinu i da se fizički razračuvnavaju. To je bila sramota. Srbiji da to uradite na današnji dan. Dizali ste poslovnik, a svi ste dobili riječ - rekao je Vučić aludirajući na raniji incident u Skupštini.

Kada se radi o pozivu na konsultacije, Vučić je kazao da ga nije poslao pismeno poslaničkim grupama jer se šest grupa izjasnilo da neće doći, kao i da je spreman da primi Zelenovića, ako želi da čuje još detalja.

Dodao je da će svijet u narednom periodu sa sve više problema da se suočava - biće sve manje hrane, ratni sukob biće većih razmjera.

Istakao je da će, dok god bude mogao, da se pridržava slobodarske politike države.

- Kada budemo procijenili da su vitalni intersi ugroženi, neću da žrtvujem Srbiju - rekao je Vučić i dodao da ne vjeruje da će Srbija skoro ući u EU.

- U EU niko neće nove članove, pošto neće da prime Ukrajinu, koja insistira na tome, neće ni nas - rekao je Vučić.

Tanjug


 

online