U Zambiji uhapšeno osam Hrvata, među njima i gitarista Hladnog piva - Otišli da usvoje djecu :: zoricakusmuk.info ::

U Zambiji uhapšeno osam Hrvata, među njima i gitarista Hladnog piva - Otišli da usvoje djecu


Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje da su počinili krivično djelo trgovina ljudima, prenose hrvatski mediji.

Osam Hrvata, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, još uvijek su u pritvoru.

Kako javlja Jutarnji, uhapšeni su D.M. (44) i njegova supruga N.M (45), gitarista Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A.I.M., radnica Ustavnog suda, veterinar L.P. sa suprugom i aktivista za ljudska prava N.K. i njegova supruga.

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su rekli kako su Z.S. i supruga planirali da usvoje dijete iz Afrike, pa su prije nekoliko nedjelja otišli po njega.

Zambijski mediji naveli su da imigracijski službenici na aerodromu "Simon Mwansa Kapwepwe" uhapsili četiri para hrvatskog porjekla nakon dojave koju su dobili i da dokumenti o usvajanju, a koje su izdale vlasti Konga, izgledaju kao falsifikati. Zajedno s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije, potvrdio je šef policije.

Presreli su ih zajedno s djecom. Jedno je staro godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Hrvati su pritvoreni odvojeno u nekoliko policijskih stanica, dok su djeca predata ustanovama za socijalnu zaštitu.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova reklo je kako se provodi istraga i da Hrvati ni za šta još nisu optuženi.

Dobro su i posjetio ih je radnik iz hrvatske ambasade.

​Nezavisne

 

online