Vučić poručio narodu KiM: Nema predaje i mi smo uz vas :: zoricakusmuk.info ::

Vučić poručio narodu KiM: Nema predaje i mi smo uz vas


Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić obratio se naciji poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost i poručio narodu Kosova i Metohije da nema predaje i da je on uz njih.

Vučić je istakao da se trenutno događa ono što se najavilo već juče i prethodnih dana i nedjelja.
 
"Najprije s tog međunarodnog aspekta, u kom imate direktnih falsifikata, ogoljenih laži o stanju na terenu. Na terenu imamo tešku borbu jednog naroda za opstanak na svojim ognjištima", rekao je Vučić.
 
On je ponovio da "kosovska policija" nema nikakvo pravo da bude na sjeveru Kosova i Metohije, već to mora biti Direktorat Sjever.
 
"Danas su upadali sa specijalnim jedinicama. Iz međunarodne zajednice se prave da to nisu vidjeli", kazao je on.
 
Kako je naveo, radi se o "završavanju sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji" i optužio dio međunarodne zajednice da u tome učestvuje.
 
"Riječ je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Kurti, prištinske vlasti i dobar dio međunarodne zajednice. Gospodin Pantić je najbolji primjer. Video nadzor je potvrdio da ništa nije uradio ispred svoje kuće, onda su rekli da je to uradio u Leposaviću, i to prije godinu dana. Čovjek je srčani bolesnik, koji je nedavno imao operaciju, a porodicu mu nisu obavijestili ni gdje je ni kako je".
 
Kako je kazao, razmatrali su šta im je činiti.
 
"Važno nam je da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira", rekao je.
 
Kako je naveo, Amerikanci traže uklanjanje barikada.
 
"Odlično sam razumio tu poruku i očekivao sam je, iako sam razočaran. Imaju svoje čedo i čuvaju ga. Albansko dijete su napravili prije 20 i nešto godina i završili prije 14 godina. Kažu da su barikade problem. One ne ograničavaju kretanje nijednog Albanca. To je protest".
 
Predsjednik Srbije je rekao da je za njega ovo najteži dan od kada je predsjednik ili premijer, kao i da je pred Srbijom najteža noć.
 
"Imam pitanje za naše američke partnere: Koje sporazume poštuje Priština i koje poštuju Amerikanci".
 
Istakao je da je srpsko da pozivaju na mir i da niko ni slučajno ne dira KFOR i Euleks, ali i da pozivamo na puštanje na slobodu nevinih ljudi.
 
"Sada ne smiju da ga puste na slobodu jer je jasno da su ga potpuno nevinog uhapsili. Šta su oni radili na sjeveru? Po kom pravnom aktu", pitao je Vučić.
 
On je rekao da ima informacije iz KFOR-a da Albanci neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata.
 
"Izdao sam najvažnija naređenja i Savjet za nacionalnu bezbjednost ih je prihvatio. Ponosan sam na naše vojnike i policajce. Nikada nismo imali ovakvo raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje svojoj otadžbini. Ponosam sam na sve vojnike i policajce. Prije nego što bilo kakvo naređenje dobiju, milion puta ćemo prije toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost za sve naše građane", kazao je predsednik Srbije.
 
Predsednik je dodao da Srbi na tzv. Kosovu moraju da vjeruju KFOR-u.
 
"Nadamo se da će garantovati bezbjednost Srbima. Ukoliko to ne bude slučaj, odmah će nam biti sve jasno", rekao je Vučić.
 
Još jednom je naglasio da su za Srbiju ovo dramatični dani za koje nemaju nikakvu krivicu.
 
"Savjest nam je čista. Vezane su nam ruke, ali i kada smo tako dotjerani u ćošak, morate da se borite. Moja poruka narodu je da poštuju EULEKS i KFOR i da ne dozvole da budu isprovocirani" kazao je Vučić.
 
Predsjednik Srbije obavijestio je i da 17. decembra dolaze međunarodni partneri, a do tada moraju na svaki način pokušati da sačuvaju mir.
 
Kako je rekao, nije siguran da su na zapadu srećni zbog Kurtijevog ponašanja, ali da mogu da ga natjeraju da se ponaša pristojno i u skladu sa normama međunarodnog prava.
 
"Pozivam ljude da vjeruju svom rukovodstvu. Znamo dobro šta radimo i brinemo o našim ljudima na Kosovu i Metohiji, ali i o svakom građaninu ove zemlje. Moja poruka narodu na KiM je da nema predaje i mi smo uz vas", rekao je Vučić.

Nezavisne

 

online