Crna Gora: Nakon izbora u 14 gradova, DPS ostaje na vlasti samo u tri :: zoricakusmuk.info ::

Crna Gora: Nakon izbora u 14 gradova, DPS ostaje na vlasti samo u tri


Dan nakon lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština, prema preliminarnim rezultatima, DPS Mila Đukanovića je izgubio u 11, među kojima je i Podgorica.

Najveći uspeh ostvarila je novoformirana stranka Evropa sad, dok pad podrške u odnosu na parlamentarne izbore beleže Demokrate Alekse Bečića i Građanski pokret Ura premijera Dritana Abazovića.
 
Nakon gotovo dvije i po decenije vlasti u gradu u kome živi trećina crnogorskog stanovništva, za DPS Mila Đukanovića upitna je većina u skupštini grada
 
Iako je pojedinačno ostvario najbolji rezultat na izborima u Podgorici, neće moći da formira vlast, a druge partije, za sada, izričite su da sa DPS-om neće u koaliciju.
 
Brzo formiranje koalicione vlasti u prestonici najavila je drugorangirana stranka "Evropa sad", čiji je kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović sada i najbliži toj funkciji.
 
"DPS je konačno politička prošlost, koja nas više neće držati u siromaštvu i koja nas više neće deliti po šavovima kojima su nas dijelili prošlih 30 godina", navodi Jakov Milatović, nosilac liste "Evropa sad".
 
Ivan Vuković, nosilac liste "Svi za naš grad" da je kao nosilac liste očekivao da će građani na drugačiji način u političkom smislu, vrijednovati njihov politički učinak i političku ponudu na lokalnimizborima.
 
"Međutim, oni su i tome dali svoj sud i sa tim nema polemike", dodaje Vuković, prenosi RTS.
 
Isti sud građani su dali u još 10 opština. Kako sada stvari stoje, DPS će vlast formirati u Baru, Plavu i Bijelom Polju. Prema preliminarnim rezultatima, gradonačelnik Budve doći će iz redova Demokratskog fronta, koji je u toj i u novoformiranoj opštini Zeta ostvario apsolutnu većinu.
 
"Setite se mnogi su nas otpisivali, pokušavali da zaustave našu borbu. Mnogi su na našim leđima izneli i osnovali političke stranke ili karijere. Ali mi nismo mali ljudi, želimo da čestitamo svima onima koji su protiv DPS-a", navodi Andrija Mandić iz Demokratskog fronta.
 
DPS doživio udarac ali ne nestaje iz političkog života
 
Dok se razmenjuju čestitke, sumira se postignuto. Prema oceni pojedinih analitičara, rezultati lokalnih izbora mogli bi da budu podstrek da se ide na vanredne parlamentarne izbore.
 
Bogdan Živković, istoričar navodi da je stranka "Evropa sad" koju predvode Jakov Milatović i Milojko Spajić nesumnjiv pobjednik izbora.
 
"Ali to treba uzeti sa dozom opreznosti, jer je to nova, mlada politička partija, i oni su  neiskusni politički akteri. Videćemo koliko će oni uspjeti da kapitalizuju svoj dobitak. Mislim da je sada, kao što je bilo izvjesno poslije izbora u Nikšiću da je DPS stabilan, mislim da sada možemo sa sigurnošću zaključiti da DPS ide u eroziju. Naravno, DPS ne nestaje iz političkog života Crne Gore, ali je juče na loklanim izborima doživio velike udarce", kaže Živković.
 
Konačni udarac političkoj krizi na republičkom nivou, koja već više od godinu dana trese Crnu Goru nije ni na vidiku.
 
Mnoge institucije su u blokadi, među kojima i Ustavni sud, jer poslanici nisu mogli da se dogovore o novim sudijama. U sedmici koja je prethodila izborima, vlada kojoj je već izglasano nepovjerenje smijenila je dva ministra - odbrane i spoljnih poslova, poslije čega je još jedan član vlade podnio ostavku.

Nezavisne

 

online