Poslije 24 godine vladavine Milo Đukanović izgubio u Podgorici :: zoricakusmuk.info ::

Poslije 24 godine vladavine Milo Đukanović izgubio u Podgorici


Demokratska partija socijalista izgubila je vlast u Podgorici poslije 24 godine.

Podaci koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 100 odsto biračkih mjesta u Podgorici pokazuju da lista „Svi za naš grad“ čiji je glavni činilac DPS ima ukupno 38,1 odsto glasova, odnosno 24 mandata. Ovu listu je na izborima predvodio aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.
 
Na drugom mjestu nalazi se najjača opoziciona opcija – pokret Evropa sad, koji je predvodio Jakov Milatović, osvojila je 21, 7 odsto, odnosno 13 mandata.
 
 
Slijedi lista „Za budućnost Podgorice“ čija je okosnica Demokratski front (DF), a koju predvodi Jelena Borovinić Bojović sa osvojenih 18,2 odsto, odnosno 11 mandata.
 
Na četvrtom mjestu nalazi se lista „Idemo ljudi“ koju prevodi Danilo Šaranović ispred Demokratske Crne Gore. Ova lista osvojila je 10,8 odsto glasova, odnosno 6 mandata.
 
SNP, Pokret Preokret i Svetosavska su bez mandata.
 
 
Partije opozicije već su najavile da će zajednički formirati vlast u Podgorici, što znači da će imati ukupno 34 mandata, a DPS 24.
 
Pored Podgorice, građani su birali lokalnu vlast u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Šavniku, prenosi Blic.
 
DF osvojio Budvu, Pljevlja i Zetu
 
Demokratski front osvojio je apsolutnu većinu na lokalnim izborima u Budvi i imaće 18 odbornika, a sve ostale partije 15, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju. Prema tim podacima, Demokratska partija socijalista imaće 9 odbornika, Demokrate 4, a Socijalistička narodna partija i pokret URA po jednog.
 
Demokratski front je saopštio da je takođe pobijedio i na izborima u Pljevljima i da je na osnovu 50 odsto obrađenih glasova osvojio 36 odsto, Demokratska Crna Gora 22, DPS 21, a Evropa sad 12 odsto. Na osnovu toga, DF bi trebalo da ima 13 mandata, Demokratska Crna Gora osam, DPS 7, Evropa sad 4, a URA-SNP 2.
 
Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demorkatskog fronta Andrija Mandić izjavio je večeras da je velika istorijska pravda da je sa Demokratskom partijom socijalista u Crnoj Gori “završeno za sva vremena”.
 
Što se tiče Bara, kako prenose Vijesti, prvi podaci pokazuju da je koalicija DPS-SDP-LP osvojila 36,3 odsto, Koalicija Demokrate, Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora 18,5 odsto, Demokratski front 12 odsto, koalicija koju predvodi URA 9,2 odsto, “Socijaldemokrate” 9,8 odsto, Lista “Biram Bar-Biram Crnu Goru” 5,5 odsto, “Bošnjačka stranka” 4,1 odsto, “Prava Crna Gora” 1,9 odsto, Socijalistička narodna partija 2 odsto i Stranka Pravde i pomirenja 0,6 odsto.
 
U Kolašinu je na osnovu polovine prebrojanih glasova DPS osvojila 28 odsto, Demokrate 26, Demokratski front 13, a Evropa sad 11 odsto.
 
Prema podacima Demokratske Crne Gore, na Žabljaku na oko polovine prebrojanih glasova “DPS i partneri” imaju 30 odsto, Demokrate 19, DF takođe 19, a Durmitorska inicijativa 17 odsto glasova.
 
Opštinska izborna komisija saopštila je da je u Tivtu do 20 časova izlaznost 64,74 odsto birača. Prema nezvaničnim podacima bliskim stranačkim izbornim štabovima, na 45 odsto obrađenog biračkog materijala, vodi koalicija DPS-SD-SDP-LP koja ima 36 odsto ispred Koalicije “Da zapečatimo” koja ima 29 odsto.
 
Inače, birački dan je protekao bez većih neregularnosti, ali je ipak bilo nekih incidenata. Kako je prenio portal RTCG, jedna članica biračkog odbora lakše je ovređena u incidentu tokom glasanja na lokalnim izborima na biračkom mjestu broj 22, u OŠ ”Risto Manojlović” u Kolašinu.
 
Do incidenta je došlo nakon što je birač javno izrazio svoju izbornu volju, a članovi biračkog odbora ga informisali da će mu listić biti proglašen nevažecim. Glasač je nakon toga odgurnuo biračku kutiju, koja je lakše povredila članicu biračkog odbora.
 
Prvi izbori poslije smjene DPS
 
Takođe, zamjenica programske direktorke CDT Milena Gvozdenović je rekla da u Šavniku na 4 biračka mjesta glasanje nije ni počelo, ili su zatvorena zbog sukoba u biračkim odborima.
 
Bili su ovo prvi izbori nakon smjene Demokratske partije socijalista sa vlasti, i ujedno prvi test za stranke koje su tada uspjele da smijene DPS poslije 30 godina vlasti, ali i da se suoče sa ocenom birača nakon pada 2 vlade.
 
Iako su nakon izborne pobjede stranke podržale vladu takozvanih eksperata, kojom je rukovodio Zdravko Krivokapić, dotadašnji profesor Mašinskog fakulteta, vlada je pala zbog toga što je izgubila podršku skupštinske većine.
 
Istu sudbinu doživjela je i vlada lidera GP URA Dritana Abazovića formirana uz podršku DPS, a koja je izgubila povjerenje te stranke nakon potpisanog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
 
Ovo je, dakle, bio prvi izborni test za sve političke aktere u Crnoj Gori koja je doživjela velike političke promjene, a koja je i dalje u turbulentnom političkom procesu, budući da vlada radi u tehničkom mandatu, a 2b ministra smijenjena su petak veče, tik pred izbornu tišinu. U subotu je stigla vijest da je ostavku podnio i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

​Srpska Info

 

online