Objavljeni preliminarni rezultati izbora u Sloveniji :: zoricakusmuk.info ::

Objavljeni preliminarni rezultati izbora u Sloveniji


Kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji sa 33,75 odsto osvojenih glasova, a na drugom mjestu je nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar sa osvojenih 27 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati nakon skoro 60 odsto prebrojanih glasova.

Ukoliko se situacija ne promeni, Logar, inače bivši ministar spoljnih poslova, i Musar, ići će u drugi krug predsjedničkih izbora.
 
Na trećem mjestu je kandidat vladajućeg Pokreta slobode i Socijalnih demokrata Milan Beglez sa osvojenih 15,78 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu prebrojanih 59,25 odsto glasačkih listića, a prenosi slovenačko Delo.
 
U Sloveniji su danas i održani predjsednički izbori, sedmi po redu od sticanja nezavisnosti, a ako se bude išlo u drugi krug, on će biti održan 13. novembra, podsjeća Tanjug.
 
Slovenački birači su, između sedam kandidata, birali nasljednika aktuelnog predsjednika Boruta Pahora, kome drugi mandat ističe u decembru i po Ustavu više nema prava da se kandiduje.
 
Birališta u Sloveniji zatvorila su se večeras u 19 časova.
 
Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da bi za izbor novog predsjednika bio neophodan drugi krug.

​Nezavisne

 

online