U kojim sve zemljama se nosi obuća iz BiH? :: zoricakusmuk.info ::

U kojim sve zemljama se nosi obuća iz BiH?


Kada je u pitanju industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini, ove proizvode plasirali smo prošle godine najviše na tržišta sljedećih zemalja: Italija, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Slovenija i Francuska.
 
"U protekloj godini su tekstilni, kožarski i obućarski proizvodi iz Bosne i Hercegovine izvezeni na brojna svjetska tržišta, a od ukupno ostvarenog izvoza ove grane u 2023. godini, samo u top 20 zemalja ostvaren je izvoz od 1.827.531.318 KM", kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH za portal Cafe.ba.
 
U njihovoj analizi navedeno je takođe da izazovi u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini u protekloj godini nisu bili zanemarivi.
 
"Razgovori s privrednicima ove industrije tokom godine otkrili su da su pojedinačne narudžbe kompanija bile u padu, da je došlo do smanjenja zaposlenih te da su neki čak bili primorani zaustaviti određene pogone. Stanje na globalnim tržištima, gdje su skladišta tekstilne robe bila pretrpana, rezultiralo je smanjenom potrebom za novim narudžbama", kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH. 
 
Kako dodaju, uprkos svim izazovima, preduzetnici su pokazali visoku posvećenost i trud da prevaziđu spomenute poteškoće. 
"U kontekstu povećanja izvoza, važno je naglasiti da je industrija prošla kroz izazovno razdoblje, ali su ipak bilježeni određeni pozitivni trendovi. Porast u ukupnom izvozu sugeriše da su pojedini akteri u industriji uspjeli prilagoditi svoje strategije, možda se fokusirajući na poboljšanje kvaliteta proizvoda ili tražeći nove tržišne prilike", ističu iz Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Cafe.ba

 

online