Poznati meteorolog upozorava: Stižu nam tri ledena talasa :: zoricakusmuk.info ::

Poznati meteorolog upozorava: Stižu nam tri ledena talasa


Zašto je vremenski fenomen El Ninjo glavni krivac za mnoge vremenske nepogode u svijetu i da li će polarni vrtlog koji se formira iznad Arktika u januaru i februaru donijeti debele minuse i mnogo snijega?
 
Da li nas čeka doček Nove godine sa puno snijega i veliki minus za Božić, otkrio je meteorolog Ivan Ristić za "Blic", čije su precizne vremenske prognoze veoma cijenjene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini.
 
"Polarni vrtlog je kruženje vazduha oko polova. Kada se pojavi polarni vrtlog, koji je sada na Arktiku, trebalo bi, kad je jači, da zime budu toplije. Aktivira se i afrički anticiklon u tim periodima i zima prođe skoro neprimjećeno, pa tek na zimu bude malo snijega", kaže Ivan Ristić.
 
Međutim, sada imamo potpuno nesvakidašnju situaciju...
 
"El Ninjo se za sada neuobičajeno ponaša. Ove godine se desilo da imamo slabiji polarni vrtlog, koji se pocijepao na tri dijela i ne kruži više oko polova. Jedan je iznad Sjeverne Amerike, jedan je iznad Sibira, a treći, što je najvažnije za nas, je baš iznad sjeverne Evrope", kaže meteorolog Ristić.
 
Taj polarni vrtlog koji je zahvatio sjevernu Evropu zahvatio je i Balkan.
 
"Polarni vrtlog je prisutan kod nas i dodatno će da snižava temperaturu. Od četvrtka će biti malo niže temperature, ali će biti prijatnije, jer neće biti vjetra. U petak će biti jugovina prava. Beograd će možda dogurati do 20 stepeni. A na primjer u Sloveniji i Zagrebu biće temperatura oko nule, što nam ukazuje da će doći novo zahlađenje, koje najavljuje da nam je zima već tu", kaže meteorolog Ivan Ristić.
 
Kako je istakao meteorolog Ristić, ove godine ćemo imati tri ledena talasa.
 
"U decembru bi trebalo da bude malo toplije vrijeme. Prema nekim dugoročnim prognozama, očekujemo tri hladna talasa. Prvi talas bi bio nakon Nove godine - od Božića do poslije 20. januara i on bi bio najduži. To bi ujedno bio i najhladniji period ove zime. Novi hladni talas bio bi u drugoj dekadi februara, i treći u prvoj dekadi marta", kaže Ivan Ristić.

Blic

 

online