Ko prednjači u konzumaciji kafe? BiH među top 40 :: zoricakusmuk.info ::

Ko prednjači u konzumaciji kafe? BiH među top 40


U Evropu je stigla u 16. vijeku i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kafe?
 
Nema sumnje, kafa je jedno od najpopularniji bezalkoholnih pića na svijetu. Istorija kafe seže daleko u prošlost, a iako je nekad bila zabranjena, danas je jedno od rijetkih pića koje se konzumira na baš svakom kontinentu.
 
U Evropu je stigla u 16. vijeku i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kafe?
 
Mjesto radnje Etiopija

Mjesto radnje najraširenije legende o nastanku kafe kao napitka jest Etiopija. Upravo je tamo mladi pastir Kaldi primijetio kako su njegove koze neobično vesele i “rasplesane” nakon što su konzumirale crvene bobice.
 
Znatiželjni Kaldi i sam je probao plod grmolike biljke, dobio nalet neočekivane energije i požurio svoja opažanja podijeliti s koptskim sveštenicima. Ostalo je istorija.
 
Danas se kafa uzgaja u više od 70 zemalja i roba je kojom se, nakon nafte, najviše trguje na zemlji, prenosi Putni kofer.
 
Nordijske zemlje prednjače u konzumaciji kafe

Najveći potrošač kafe po osobi je Finska, u kojoj svaki stanovnik godišnje troši oko 12 kilograma tog crnog praha. U toj je zemlji kafa toliko popularna da je zakonom propisano da radnici tokom radnog dana imaju pravo na dvije pauze za kafu u trajanju od 10 minuta.
 
Prema podacima stranice World Population Review, Finci u prosjeku popiju četiri šoljice kafe dnevno. Samo jednu manje piju Norvežani, koji su s 9,9 kilograma godišnje zauzeli drugo mjesto na skali. U Norveškoj su kafići popularna mjesta za druženje, a najpopularniji napitak upravo je kafa.
 
Na trećem mjestu globalne ljestvice je još jedna nordijska zemlja – Island. U toj je zemlji pivo sve do prije nekoliko desetina godina bilo ilegalno, vino je bilo skupo, pa je kafa tradicionalno najvažnije društveno piće. Islanđani godišnje troše oko 9 kilograma kafe po osobi.
 
Prema podacima sa stranice World Population Review, Bosna i Hercegovina se nalazi na 37. mjestu po konzumaciji kafe sa 14 kilograma po osobi godišnje.
 
Top 10 zemalja koje piju najviše kafa po osobi:
 
1. Finska
2. Norveška
3. Island
4. Danska
5. Holandija
6. Švedska
7. Švajcarska
8. Belgija
9. Luksemburg
10. Kanada

N1

 

online