Rekordan broj migranata u BiH :: zoricakusmuk.info ::

Rekordan broj migranata u BiH


BiH je u prošloj godini imala najveći priliv migranata od 2018, a prema prognozama nadležnih, zbog dešavanja širom svijeta, legalnih, ali i nelegalnih ulazaka stranaca u zemlju, koja služi samo kao ruta ka državama Evropske unije, biće sve više.
 
U izvještaju o radu Službe za poslove za strancima BiH za prošlu godinu navedeno je da je u 2023. registrovan rekordan broj migranata u BiH od kraja 2017. godine, tačnije evidentirano je 34.409 stranih državljana, što je mnogo više u odnosu na ranije.
 
- Došlo je do većeg priliva migranata u BiH zbog ponovnog preusmjeravanja migrantske rute preko BiH usljed pogoršanja bezbjednosne situacije u Ukrajini, zloupotrebe bezviznog režima u regionu koji je imao refleksije i na BiH, ali i zbog žarišta sukoba u Avganistanu, Somaliji, Jemenu, Siriji, Palestini - navedeno je u izvještaju Službe za poslove sa strancima.
 
Analizirajući podatke Služba za poslove sa strancima došla je do zaključka da su migrantski tokovi iz pravca Srbije i Crne Gore i dalje i te kako aktivni, te se u najvećem dijelu te aktivnosti sprovode od istočne granice do Sarajeva i Istočnog Sarajeva, gdje se migranti kratko zadržavaju, te dalje odlaze ka Banjaluci, Gradišci, Srpcu, Brodu, Kostajnici, ali i prema USK-u, tačnije ka Bihaću i Velikoj Kladuši.
 
- Na ovim područjima se zadržavaju jedan određeni period dok ne uspiju preći u Hrvatsku i dalje prema Sloveniji, Italiji i drugim zemljama EU, što im je i konačan cilj - navode u nadležnoj službi.
 
Naglašavaju da su i tokom 2023. godine bili suočeni sa izazovima koje nosi migrantska kriza, a koji se prvenstveno odnose na nedovoljne smještajne kapacitete u Imigracionom centru, kao i potrebu za dodatnim ljudstvom i materijalno-tehničkim sredstvima bitnim za upravljanje migrantskim talasom.
 
Takođe, nadležni u Službi za poslove sa strancima su u 2023. godini 829 lica, od kojih je 20 maloljetnih, udaljili iz BiH, dok je 1.902 stranih državljana kojima je izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH dobrovoljno napustilo zemlju.
 
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa rekao je da će se nastaviti pojačan trend priliva migranata u BiH.
 
- Dešavanja i svijetu su povećala broj migranata, kako u BiH, tako i u susjednim zemljama. Ti ljudi, koji dolaze iz Avganistana, Palestine, Somalije, Jemena, ali i drugih zemalja, traže bolji život u državama Evropske unije koje, s druge strane, daju određene povlastice tim migrantima - rekao je “Glasu Srpske” Laketa.
 
Navodi da se, s obzirom na zimu i hladno vrijeme, migranti trenutno duže zadržavaju u kampovima u BiH. Kada je riječ o migrantima koji su udaljeni iz BiH, Laketa naglašava da su oni deportovani jer su ilegalno boravili u zemlji.
 
Nedostatak kadra
 
U izvještaju o radu Službe ­za poslove sa strancima navedeno je da su suočeni i sa nedostatkom i odlaskom stručnih i sertifikovanih kadrova.
 
- Zbog toga smo zbog povećanog pritiska neregularnih migranata u 2023. posegnuli za pregrupisavanjem radne snage, pojačavajući kadrove na žarišnim područjima - navode u Službi za poslove sa strancima.

Glas Srpske

 

online