U BiH kuće i stanovi dostižu vrtoglave cifre :: zoricakusmuk.info ::

U BiH kuće i stanovi dostižu vrtoglave cifre


S padom interesa stranih kupaca za nekretnine u Hrvatskoj, u trećem tromjesečju prošle godine uslijedilo je i korigovanje cijena kuća i stanova naniže u svim dijelovima zemlje osim u Zagrebu.
 
Na kvartalnoj razini, prema podacima DZS-a, cijene na Jadranu pale su 1,4 odsto, a u ostalim dijelovima Hrvatske za 1,9 odsto, prvi put u tri godine, odnosno nakon početka epidemije.
 
Premda po nešto nižim stopama, rast cijena nastavljen je jedino u Zagrebu, i to 2,4 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca (u drugom tromjesečju 3,2 odsto). Godišnja stopa rasta u Zagrebu je usporila na 12,1 odsto, nakon što je u prvoj polovini godine premašivala 14 odsto.
 
Istodobno je na Jadranu spuštena na 8,2 odsto, s oko 13 odsto u prvoj polovini godine, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske iznosila 16,5 odsto, slično kao i u prethodnim tromjesečjima.
 
Stari objekti
 
Tako su u prosjeku cijene stanova i kuća u Hrvatskoj porasle 0,3 odsto u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je najniža kvartalna stopa rasta u posljednje tri godine. Na godišnjoj razini cijene su povećane 10,9 odsto, što također predstavlja blago usporavanje, ali riječ je i dalje o dvoznamenkastoj stopi rasta, najbržoj u Europskoj uniji koja je prisutna od početka 2022. godine.
 
Kao što su stručnjaci za tržište nekretnina i najavljivali, sa smanjenjem broja transakcija uslijedio je i sporiji rast cijena, a u dijelovima zemlje i pad, što se posebno odnosi na starije objekte. Postojeći stambeni objekti pojeftinili su za 0,1 odsto na kvartalnoj razini, a u godinu dana poskupjeli su za 10,6 odsto.
 
Kad je riječ o novim objektima, potražnja za njima i dalje je solidna: cijene su na kvartalnoj razini povećane za 2,5 odsto, a na godišnjoj 12,3 odsto.
 
Pad u Njemačkoj
 
Jedan od razloga zašto su cijene nekretnina nastavile rasti jedino u Zagrebu, pretpostavlja se, jest realizacija posljednjeg kruga subvencioniranih kredita APN-a.
 
Akteri na tržištu nekretnina primjećuju usporavanje tržišta od jeseni, a broj transakcija počeo je padati još u prvoj polovici prošle godine, za oko deset odsto na godišnjoj razini. Manje kupuju stranci, ali i domaći kupci, čemu svakako pridonosi rast kamatnih stopa na stambene kredite, u mnogim zemljama EU već itekako prisutan.
 
Na razini EU, pokazuju podaci Evrostata, cijene kuća su u trećem tromjesečju porasle 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a na godišnjoj razini pale su za jedan posto. Pritom godišnji pad cijena nekretnina bilježi deset zemalja EU, a najveći je u Luksemburgu, 13,6 odsto, i u Njemačkoj, 10,2 odsto. Pad vrijednosti kuća i stanova u Njemačkoj prisutan je više od godinu dana, od sredine 2022. godine.

Prema je stopa rasta u Hrvatskoj usporena na 10,9 odsto, ona je i dalje najviša u EU, a slijede Poljska s 9,3 odsto i Bugarska 9,2 odsto. Na potražnju i aktivnost hrvatskog tržišta snažno je uticalo i uvođenje evra, zbog čega je veliki broj kupaca investirao u nekretnine.

 
Sa promjenama okolnosti, uključujući završetak programa APN-a i rast kamatnih stopa, prilično su izgledne promjene i na hrvatskom nekretninskom tržištu, uz nešto izraženiji pad cijena starijih objekata.
 
Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini u protekloj su godini dosegle svoj vrhunac, neki stručnjaci za nekretnine smatraju da bi se trendovi iz EU, stagnacija pa čak i pad cijena mogli desiti i kod nas.
 
Trenutno najskuplji stan koji se prodaje na popularnoj platformi OLX u glavnom gradu BiH košta 1.300.000 KM za 200 kvadrata u ulici Ferhadija.

Srpska info

 

online