Na Domu naroda BiH odluka o podizanju granice za ulazak u PDV sistem :: zoricakusmuk.info ::

Na Domu naroda BiH odluka o podizanju granice za ulazak u PDV sistem


Dom naroda BiH trebalo bi da na sutrašnjoj sjednici u drugom čitanju razmotri Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se povećava granica za registraciju poreskih obveznika sa 50 na 100.000 KM, zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga. Ovom olakšicom trebalo da bude obuhvaćeno više od 6.200 poreskih obveznika.

Jovana Panić kao kozmetičarka radi već 15 godina, a svoj salon ima dvije godine.

Već u prvoj godini poslovanja, sa dva zaposlena bila je na granici od 50.000 KM za ulazak u PDV sistem.

Taj ulazak značio bi, kaže, više cijene, a manji obim posla, tako da bi povećanje granice na 100.000 KM trebalo olakšati poslovanje.

- Podizanje praga PDV-a puno nam omogućava, samim tim možemo zaposliti još radnika i razvijati posao - jasna je Panićeva.

I frizerka Nataša Milaković ističe da je veliki izazov da mali preduzetnici opstanu s obzirom na inflaciju i povećanje cijena roba.

- Meni trenutno sada ne znači ali razgovarala sam sa kolegama koji imaju više radnika i da se treba povećati prag PDV-a jer je trenutno jako nizak - istakla je Milakovićeva.

Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske broji više od 25.000 članova.
 

Više od 90 njih ima dva zaposlena, čime prelaze prag od 50.000 KM na godišnjem nivou.

Povećanje praga za ulazak u PDV sistem za njih, kažu, znači opstanak.

- Ovo je praktično nama minut do 12, dugo smo čekali i velika je vijest za sve radnje da imaju sigurnu budućnost - rekao je Jovica Bratić, Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Ministar finasija i trezora u Savjetu ministara, Srđan Amidžić ističe da povećanje praga podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda za preko 25 miliona KM, dodajući da će država taj dio preuzeti na sebe kako bi opstao zanatski sektor.

- Mi očekujemo da će sutra zakon proći Dom naroda, a 6.284 PDV obveznika na koje se ovo odnosi imaće ovu olakšicu ukoliko se odluče da se preregistruju i njihovo poslovanje će biti jednostavnije - naglasio je Amidžić.

Izmjene zakona o PDVU-u bi, ako bude usvojene, na snagu trebale stupiti u roku od osam dana.

Nakon toga za preregistraciju obveznika zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, za šta će biti potrebno 30 dana.

RTRS

 

online