Virus afričke svinjske kuge potvrđen na 560 imanja, eutanazirane 28.784 svinje :: zoricakusmuk.info ::

Virus afričke svinjske kuge potvrđen na 560 imanja, eutanazirane 28.784 svinje


U Bosni i Hercegovini potvrđen je virus afričke svinjske kuge na 560 imanja, dok su eutanazirane 28.784 svinje.

U Republici Srpskoj virus je potvrđen na 463 imanja, a eutanazirano je 26.788 svinja. U Federaciji BiH virus je potvrđen na 30 imanja, a eutanazirano je 196 svinja dok je u Brčko Distriktu zaraženo 67 imanja, a eutanazirano 1.800 svinja, rečeno je Feni iz Kancelarije za veterinatrstvo u okviru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, vezano za epidemiološku situaciju po pitanju afričke svinjske kuge u BiH zaključno sa sedmim avgustom.

Ističu da Kancelarija za veterinarstvo BiH kontinuirano radi na iznalaženju donatorskih sredstava koji mogu pomoći u borbi protiv afričke svinjske kuge.

– Preko Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) osigurana je pomoć od više paleta laboratorijske opreme, a u toku su pregovori i sa Ambasadom Kine u BiH oko nabavke dodatne opreme. Kancelarija je prethodno uputila zahtjev za pomoć i Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (WOAH), Organizaciji za ishranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropskoj komisiji – navode iz Kancelarije za veterinarstvo.

N1

 

online