Maloljetnik iz Lukavca koji je pucao u nastavnika prebačen u dječiju psihijatriju u Sarajevu :: zoricakusmuk.info ::

Maloljetnik iz Lukavca koji je pucao u nastavnika prebačen u dječiju psihijatriju u Sarajevu


Maloljetni učenik Osnovne škole Lukavac Grad juče je u prostorijama škole ispalio nekoliko hitaca u pravcu nastavnika engleskog jezika Nedima Osmanovića.

Kako je od juče poznato profesora je jedan hitac pogodio napravivši prostrelnu ranu, a nedugo nakon događaja on je hitno prevezen u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje je podvrgnut operativnom zahvatu.

Kako N1 saznaje dječak je smješten u dječiju psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu. Naime, kako nam objašnjava naš sagovornik (ime poznato redakciji), Tuzla nema takvo odjeljenje te o tom nedostatku se govori već deset godina.

Kako nam je rečeno problem je juče nastao kada je dječak trebao da bude smješten u Odgojni centar. Međutim, za to je bila potrebna saglasnost oca. Otac tu saglasnost nije dao. Stoga je maloljetnik bio premješten u psihijatrijsku bolnicu. Naš sagovornik objašnjava da je dječak satima bio u stanici i nije se znalo gdje će da ga smjeste.

Iz Odgojnog centra za N1 su rekli da nisu zaprimili zahtjev za prijem. Pojasnili su nam da to upućuje Centar za socijalni rad.

S druge strane, na naš upit zašto do sada nije završen prostor za smještaj premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić najavio je izdvajanje značajnih sredstava.

“Kada je u pitanju ovaj smještaj mogu da kažem da je jako blizu realizacija tog projekta. Šokirala me informacija da je bilo je sporno nekih 250 hiljada KM. Tu informaciju sve do sada nisam znao. Rekao sam odmah, a do kraja godine imaju na raspolaganju 500 hiljada KM kako bi to priveli kraju. Na kolegiju Vlade TK imali smo izmjene i dopune finansijskog plana”, kazao je Halilagić za N1.

Cijeli slučaj je na svom zvaničnom Facebook profilu prokomentirao i Midhat Čaušević, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Dječak koji je pokušao izvršiti ubistvo nastavnika trebao je biti smješten u Disciplinski centar. Kompletna procedura, od strane institucija koje su bile u proteklom periodu uključene u pomenuti slučaj, bila je završena i nedostajao je jos pristanak roditelja. Roditelji nisu dali pristanak. Pod hitno izmijeniti zakonska rješenja koja podrazumijevaju pristanak roditelja za odlazak djeteta u Disciplinski centar. Ako struka kaže da dijete treba da ide, iako se roditelji ne slažu – dijete ide. Bio je problem gdje smjestiti dijete nakon šest sati provedenih u policijskoj stanici. Da bi se utvrdilo psihičko stanje potrebno je odjeljenje na Psihijatrijskoj klinici za maloljetnike, na TK tog odjeljenja nema. Neodložno formirati odjeljenje na Psihijatrijskoj klinici za maloljetnike”, pojasnio je, između ostalog, Čaušević.

Gradonačelnik Lukavca Edin Delić objasnio je za N1 odluku ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona da se prekine nastava nakon što je maloljetnik pucao i ranio nastavnika u osnovnoj školi “Lukavac grad”, te kako se lokalna zajednica priprema da se slični događaji preveniraju.

Trinaestogodišnji maloljetnik je zbog lošeg vladanja nedavno izbačen iz škole, te je odlučio da svoje nezadovoljstvo odlukom nastavnog vijeća riješi pucajući u nastavnika kojeg je teško ranio. Iako je prijetio da će ovo uraditi, sistem je zakazao i nije reagovao na vrijeme.

N1

 

online