Inflacija u BiH nastavlja rast, u februaru skoro sve skuplje nego u januaru :: zoricakusmuk.info ::

Inflacija u BiH nastavlja rast, u februaru skoro sve skuplje nego u januaru


Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru su bile više za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija 12,9 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,3 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,9 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,7 odsto, za koliko je poskupilo i zdravstvo, kao i restorani i hoteli, rekreacija i kultura za 0,3 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,6 odsto.

U februaru u odnosu na januar, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,3 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,6 odsto, prevoz za jedan odsto.

Nivo cijena u februaru, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 12,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 20,8 odsto, alkoholna pića i duvan za 3,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 13,7 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,6 odsto, zdravstvo za 2,7 odsto.

U februaru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prevoz je u prosjeku poskupio za 10,9 odsto, komunikacije za 0,9 odsto, rekreacija i kultura za 9,3 odsto, obrazovanje za 2,5 odsto, restorani i hoteli za 10,4 odsto, te ostala dobra i usluge za 9,3 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiji za 4,2 odsto.

Mondo.ba

 

online