Буџет по убрзаној процедури злу не требало :: zoricakusmuk.info ::

Буџет по убрзаној процедури злу не требало


Република Српска не смије остати без буџета, а у оваквим политичким и економским околностима једина сигурна опција била је да одлазећи сазив Народне скупштине разматра та кључна републичка акта и усвоји их да бисмо задржали финансијску стабилност и успјели да измирујемо све обавезе.


Каже то за "Глас Српске" предсједница скупштинског Одбора за финансије и буџет Жељка Стојичић уочи сједнице Колегијума републичког парламента, која би требало да буде данас ради утврђивања дневног реда и тачног датума засједања Народне скупштина на којем ће посланици разматрати ребаланс овогодишњег буџета те буџетски оквир за наредну годину.

Ранија пракса је била да, па и у изборним годинама, нови сазив парламента дочекају буџет и економски планови за долазећу годину. Ипак, имајући у виду шта се дешавало од завршетка избора, владајућа коалиција је одлучила да се тиме, овај пут, позабаве "стари" посланици, јер не полажу наду да ће Централна изборна комисија (ЦИК) завршити на вријеме сав свој посао, што би могло да се одрази и на термин, односно темпо формирања нове власти.

Ребаланс овогодишњег буџета би, према најавама, пред посланике требало да стигне прекосутра, а 1. новембра републички финансијски оквир за 2023. Из СНСД-а је поручено да ће Српска усвајањем тих кључних аката задржати стабилност у постизборним данима док не буде конституисан нови сазив и републичког парламента и Владе, а то све зависи од тога када ће Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавити утврђене резултате избора одржаних 2. октобра.

- Све се ради у складу са процедурама, а ситуација је таква да је све доста неизвјесно. Не смијемо дозволити да они који су наслоњени на републички буџет, од плата до социјалних давања, дођу у ситуацију да уђу у 2023, а да је све на танком леду када је у питању буџет. Ово је врло одговоран потез и Српска, у оваквим условима и оваквој ситуацији, треба да у овом моменту, док још није истекао мандат овог сазива, усвоји та документа - каже Стојичићева.

Сматра да је то тренутно једини излаз да не би дошло до кризе. Понавља да ће тиме и бити задржана финансијска стабилност те исплате плата и осталих давања која су повећана у овој години.

- Када дође до конституисања новог сазива НСРС, постоји могућност израде ребаланса. Одређене корекције, ако буде потребе, могу бити урађене наредне године, јер на крају крајева сваке године буџет за текућу фискалну годину претрпи барем један ребаланс. Сада, када имамо инфлацију уз цјелокупна глобално-политичка кретања, претпостављам да ће и нови сазив Скупштине радити на ребалансу у 2023. години - нагласила је Стојичећева.

Сваки акт, па и буџет и економска политика, треба да прођу сву процедуру у Вијећу народа РС, гдје о њима суд дају клубови три конститутивна народа и онај из реда осталих. Стојичићева не вјерује да би неко могао да блокира та документа.

- Желим да вјерујем да је свима у Републици Српској интерес да имамо буџет за 2023. годину - закључила је она.

Четворогодишњи мандат посланика одлазећег сазива НСРС истиче половином новембра.

Упозорење

Министарка финансија РС Зора Видовић упозорила је недавно да, ако не буде усвојен буџет за идућу годину, Република иде на привремено финансирање и да би грађани могли бити значајно оштећени.

- Ако не буде усвојен буџет због могућег неформирања власти, имали бисмо у првом тромјесјечју 2023. привремено финансирање. Ако и тада не би био усвојен, оно би се наставило - подвукла је Видовићева.

Глас Српске

 

online