Nova poskupljenja: U narednih 15 dana ponovo poskupljuje kafa u lokalima širom BiH :: zoricakusmuk.info ::

Nova poskupljenja: U narednih 15 dana ponovo poskupljuje kafa u lokalima širom BiH


U narednih 15 dana kafa u kafićima širom Bosne i Hercegovine ponovno poskupljuje. Otkupna cijena kafe porasla je za oko 10%, što je natjeralo ugostitelje da dižu cijene kako bi pokrili troškove.
 
Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”, naveo je da su ugostitelji već dostigli maksimalne cijene koje građani mogu podnijeti.
 
“Prosječna cijena kafe u Banjoj Luci se kreće od 2 do 3,50 KM. S poskupljenjem otkupne cijene kafe doći će i do male korekcije cijena u lokalima. Pomicanje cijena je pitanje opstanka, a ne veće zarade”, rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.
 
Kurtinović je naglasio da se poskupljenje ne odnosi samo na kafu, već i na povećanje plata radnika i ukupnog poslovanja.
 
“Promjene cijena će se dogoditi u narednih 15 dana,ko ih želi promijeniti, tada će to i učiniti. Sve ostalo je prilagodba”, dodao je.
 
Marijana Jarak, vlasnica mostarskog lokala "Gaža bar", potvrdila je da su poskupljenja najavljena, ali još nisu stupila na snagu.
 
Ugostitelji se slažu u jednom – promjene cijena su neizbježne zbog poskupljenja, ali nastoje zadržati pristupačne cijene za svoje goste.
 
Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji.

Srpska Info

 

online