Bajden slavi 81. rođendan: Da li su mu godine najveći izborni hendikep? :: zoricakusmuk.info ::

Bajden slavi 81. rođendan: Da li su mu godine najveći izborni hendikep?


Američki predsjednik Džo Bajden danas slavi 81. rođendan. Ova proslava došla je u trenutku kada mnogi smatraju da su godine njegov najveći hendikep na predstojećim predsjedničkim izborima.

Bajden je najstariji predsjednik u istoriji SAD. Ako bude ponovo izabran, imaće 82 godine na početku svog drugog mandata i 86 kada se on završi.

Bivši predsjednik Donald Tramp, republikanski favorit na predstojećim izborima, ne zaostaje mnogo za njim jer ima 77 godina. Ali Bajden se do sada suočavao sa većom kontrolom svojih godina nego Tramp, iako su obojica imali greške u predizbornoj kampanji.

Administracija u Bijeloj kući brani njegovu izdržljivost i često ističu njegove kvalitete kada dobijaju pitanja o tom da li je on sposoban da bude na tako važnoj funkciji.

"Ja dobijam pitanje o godinama. Svakako, svi ih imamo. Ali ono o čemu ćemo nastaviti da pričamo je rekord koji je ovaj predsjednik imao. To je istorijski rekord", rekla je u septembru sekretar za štampu Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Izborne ankete

Međutim, anketa za anketom pokazuje da je to pitanje i dalje presudno za glasače.

Tri četvrtine Amerikanaca (74%) reklo je da je Bajden prestar da bi se kandidovao za još jedan mandat, pokazuje istraživanje koje su sproveli ABC News i Washington Post u septembru. Taj broj je predstavljao povećanje od 6 odsto od maja, mjesec dana nakon što je Bajden pokrenuo svoju drugu kandidaturu za Bijelu kuću.

Polovina Amerikanaca isto misli i o Trampu.

Istraživanje CNN-a u Nju Hempširu, koji će prvi održati predsjedničke predizbore u januaru, pokazalo je da je 56 odsto verovatnih demokratskih birača na primarnim izborima reklo da je starost njihova najveća briga u vezi sa Bajdenom. Anketa koju je sproveo Univerzitet u Nju Hempširu objavljena je prošle nedjelje.

Čak se i Bajden često šali o svojim godinama u predizbornoj kampanji.

"Znam da imam 198 godina", rekao je on u junu dok je davao primjedbe na godišnjicu kada je Vrhovni sud SAD poništio presudu Roe protiv Vejda.

"Nikada nisam bio optimističniji u pogledu budućnosti naše zemlje za 800 godina koliko sam služio", rekao je on na prijemu za kampanju u Njujorku u septembru.

Prošle godine, Bajden je obeležio svoj jubilarni 80. rođendan uz branč u Bijeloj kući sa svojom porodicom.

U to vrijeme, Bajden je još razmišljao da li da se ponovo kandiduje dok su druge demokrate, poput bivše predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, najavljivale da se povlače sa svojih rukovodećih uloga kako bi dale prostora novim generacijama.

Bajden je usputno pomenuo svoj rođendan prošle nedjelje tokom sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

Prema riječima visokog zvaničnika administracije, Bajden je supruzi predsjednika Sija poželio srećan rođendan jer su njih dvoje rođeni istog dana.

Si je zahvalio Bajdenu što ga je podsjetio, rekavši da je "toliko naporno radio da je zaboravio da se njegovoj ženi bliži rođendan".

(Telegraf.rs)

 

online