Bivša direktorka OpenAI upozorava: Rizici od vještačke inteligencije su veći od naučne fantastike :: zoricakusmuk.info ::

Bivša direktorka OpenAI upozorava: Rizici od vještačke inteligencije su veći od naučne fantastike


​Bivša direktorka kompanije OpenAI, koja je radila na svrgavanju izvršnog direktora Sema Altmana, dala je neka od oštrih upozorenja o budućnosti vještačke inteligencije.
 
U intervjuu tokom AI+ samita, Helen Toner - bivša članica OpenAI odbora je sugerisala da rizici koje AI predstavlja za čovječanstvo nisu samo najgori scenariji iz naučne fantastike.
 
"Pomislim da ponekada ljudi čuju frazu 'egzistencijalni rizik' i samo pomisle na Skynet i robote koji pucaju na ljude", ističe Toner pozivajući se na zlu tehnologiju vještačke inteligencije iz filmova "Terminator", koja se u najvećoj mjeri koristi kao metafora za najgori slučaj AI uzdizanja.
 
Nastavila je:
 
"Postoji mnogo drugih načina na koje bi vještačka inteligencija zaista mogla da odvede stvari u lošem pravcu, a mi sebi činimo medvjeđu uslugu zanemarivanjem ovih veoma specifičnih priča", kaže Toner.
 
Tonerova je svoju karijeru izgradila kao vrhunski istraživač u Džordžtaun Centru za bezbjednost i tehnologiju, a istraživala je tehnološke prijetnje. Tokom svog rada, ona je kritikovala bezbjednosne protokole OpenAI-ja u bezbjednosnom izvještaju koji je potencijalno doveo do Altmanovog kratkog izbacivanja iz kompanije OpenAI krajem prošlog novembra.
 
"Ovo je veoma moćna tehnologija. Ne znamo kako to funkcioniše. Trenutno je razvija i gura naprijed veoma mala grupa ljudi", istakla je Toner tom prilikom.
 
Međutim, osim demistifikacije vještačke inteligencije, Toner sada ima nešto drugačiji stav nego što je to bilo prije šest mjeseci.
 
"Definitivno želim da dam šansu novom odboru. Imaju mnogo novih struktura, koje nismo mogli da implementiramo prije novembra prošle godine", istakla je ona tokom AI+ samita, prenosi "b92".

B92

 

online