Pranje automobila u sopstvenom dvorištu obično zabranjeno: Kazna i do 100.000 evra :: zoricakusmuk.info ::

Pranje automobila u sopstvenom dvorištu obično zabranjeno: Kazna i do 100.000 evra


Odlazak u autopraonicu može biti prilično skup na duže staze. Prema izvještaju Njemačke automobilske fondacije iz 2019. godine, oko 40 posto vozača svoje automobile pere jednom mjesečno, a gotovo tri četvrtine njih koristi usluge autopraonice po cijeni od 11 evra po pranju, što godišnje iznosi oko 130 evra.
 
Ako želite da uštedite i sami operete automobil kod kuće, mogli biste da se suočite sa visokim kaznama, prenosi ATV.
 
Samostalno pranje sopstvenog automobila može biti zabranjeno, i u zavisnosti od savezne države, može biti kažnjeno kaznama do 100.000 evra. To je zbog takozvanog Zakona o vodnim resursima, koji zabranjuje upotrebu otrovnih supstanci ili onih koje zagađuju vodu u podzemne vode u cilju sprečavanja zagađenja vode.
 
Kada perete automobil na privatnom posjedu, mora se spriječiti mogućnost da prljava voda prodre u tlo. Zbog toga je pranje automobila hemijskim sredstvima za čišćenje u sopstvenom dvorištu obično zabranjeno.
 
Pošto zakonodavstvo ne predviđa jedinstvene propise, primjena zahtjeva prepuštena je samim opštinama. Dok je u nekim zajednicama pranje automobila čistom vodom dozvoljeno, u drugima je zabranjeno zbog mogućnosti zagađenja vode ostacima ulja.
 
U zavisnosti od savezne države, kršenje Zakona o vodnim resursima može dovesti do visokih novčanih kazni. Na primjer, kazna za zagađenje podzemnih voda velikim količinama drugih tečnosti koje zagađuju vodu u saveznoj državi Saksoniji iznosi do 100.000 evra.
 
Ako planirate da operete automobil u sopstvenoj režiji, svakako se prethodno informišite u kancelariji za komunalni red u dotičnoj opštini ili odvezite svoj automobil na čišćenje u autopraonicu.

​Atvbl

 

online