Venecija prvi grad na svijetu koji je počeo da naplaćuje ulaz :: zoricakusmuk.info ::

Venecija prvi grad na svijetu koji je počeo da naplaćuje ulaz


Venecija od danas naplaćuje ulaznice turistima čime je postala prvi grad na svijetu koji je započeo naplatu ulaza ljudima koji dolaze u jednodnevnu posjetu s ciljem da smanji gužve.
 
Oznake i natpisi na kojima se navodi da je ulaz u stari grad pet evra postavljeni su na željezničkoj stanici i na pješačkim mostovima.
 
U Italiji je danas državni praznik i prvi od 29 dana kada posjetioci moraju da kupe kartu ako žele da uđu u grad u periodu od 8.30 do 16.30 časova.
 
Rezervacije se mogu napraviti preko interneta, ali su na licu mjesta postavljene i bilateralnice za one koji nemaju pametne telefone.
 
Iako na gradskim kapijama nema kontrole posjetilaca, inspektori će vršiti nasumične provjere, a kazna za one koji nemaju ulaznicu je između 50 i 300 evra.
 
“Niko to nikada ranije nije uradio. Mi ne zatvaramo grad samo pokušavamo da ga učinimo prikladnim za život“, rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro novinarima ranije ovog mjeseca.
 
Osobe sa hotelskim rezervacijama i posjetioci mlađi od 14 godina ne moraju da plaćaju ulaznicu, ali se ipak moraju prethodno registrovati. Takođe, ulaznice ne moraju da imaju mještani, studenti i radnici.
 
Veneciju je prošle godine posjetilo oko 20 miliona ljudi, pri čemu je otprilike polovina prenoćila u hotelima ili drugom iznajmljenom smještaju, što je ogroman pritisak na lokalno stanovništvo od 49.000 ljudi.

Nezavisne

 

online