Obuka upravljanjem dronovima postaje dio redovne nastave ruskih đaka i studenata :: zoricakusmuk.info ::

Obuka upravljanjem dronovima postaje dio redovne nastave ruskih đaka i studenata


Novi federalni obrazovni program o upravljanju bespilotnim letjelicama trebalo bi da bude u potpunosti pokrenut u školama i na fakultetima od 1. septembra 2024. godine, izjavio je prvi potpredsjednik vlade Andrej Belousov poslije sastanka vladine komisije za razvoj bespilotnih avionskih sistema (UAS).

“Potpuna spremnost programa mora da bude obezbjeđena od 1. septembra, kada studenti počinju narednu školsku godinu, potrebno je da se program pokrene u julu”, rekao je on, objavljeno je na sajtu ruske vlade, prenio je Interfaks.

U okviru saveznog projekta “Podsticanje potražnje za domaćim UAS”, 1. jula otvaraju se specijalizovani klubovi u 523 škole, a centri za praktičnu obuku za učenje upravljanja bespilotnim letjelicama biće otvoreni u 30 fakulteta.

Obrazovne ustanove koje učestvuju u projektu obećavaju da će biti opremljene dronovima za obuku i osobljem za organizovanje obuke. 

U projektu učestvuje 30 regiona. 

Ukupno će u okviru ovog programa biti kupljeno više od 17.000 trenažnih dronova. 

Kupovine moraju biti objavljene prije 1. maja.

Bjelousov je zadužio Ministarstvo prosvete da dalje radi sa Federalnom agencijom za vazdušni saobraćaj po pitanju sertifikacije pripremljenih obrazovnih programa i nastavnika.

Tanjug

 

online