Samo 17 posto vozača u Njemačkoj preferira električni automobil :: zoricakusmuk.info ::

Samo 17 posto vozača u Njemačkoj preferira električni automobil


Vozila s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem su i dalje veoma popularna među vozačima. To proizlazi iz godišnjeg istraživanja automobila Targobanka, koje je objavila njemačka agencija dpa, a prenosi Auto Bild.

Prema istraživanju, pri kupovini automobila 68 posto ispitanih radije bi se odlučilo za automobil koji ima motor s unutrašnjim sagorjevanjem nego električni automobil (2023.: 72 posto). Istovremeno, 31 posto smatra da motori s unutrašnjim sagorjevanjem više nisu savremeni. Kako navodi Index.hr, u reprezentativnom onlajn istraživanju instituta za istraživanje javnog mnjenja učestvovalo je 1009 vozača.

Istraživanje Targobank o automobilima pokazalo je da bi pri kupovini automobila 31 posto ispitanih prednost dalo benzinskim motorima, dok bi 13 posto odabralo dizel. 15 posto moglo bi da zamisli automobil s hibridnim pogonom, a 3 posto vozilo s gorivnim ćelijama.

17 posto više bi voljelo isključivo električni automobil. Preostalih 21 posto bilo je neodlučno. Prema istraživanju, 29 posto vozača motora s unutrašnjim sagorjevanjem planira da pređe na alternativni pogon. U 2023. još uvek je to iznosilo 36 posto.

Prema istraživanju, imidž električnih automobila se poboljšao u roku od dvanaest mjeseci. 43 posto ispitanih smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od motora s unutrašnjim sagorevanjem, što je 4 procentna boda više nego 2023.

Pada popularnost hibrida

Među razlozima za zabrinutost oko električnih automobila koja se pominju u anketi ističu se relativno visoka nabavna cena, potencijalna ekološka šteta zbog baterija, njihov ograničen vek trajanja, nerazvijena mreža punionica i prekratak domet. Popularnost hibridnih vozila pala je za 3 procentna boda na 54 posto unutar godinu dana.

Postavljena je i tema podrške mobilnosti od strane poslodavca. 75 posto zaposlenih bi željelo besplatnu infrastrukturu za punjenje e-automobila i e-bicikala na poslu. 65 posto smatra ponudu opcije bicikla za posao privlačnom. Za 52 posto ispitanih, poslodavci bi mogli da imaju koristi od finansijske subvencije za punjače ako privatno pređu na električne automobile.

​Nezavisne

 

online