Njemačke kompanije planiraju da smanje investicije u 2024. :: zoricakusmuk.info ::

Njemačke kompanije planiraju da smanje investicije u 2024.


Njemačke kompanije planiraju da smanje investicije u 2024. godini, zaključak je danas objavljenog izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji mjeri investiciona očekivanja firmi u Njemačkoj je u martu pao sa novembarskih 1,2 poena na minus 0,1 poen u martu.

"Globalna potražnja za kapitalnim dobrima i repromaterijalom i dalje je slaba, nadalje postoje neizvjesnosti u vezi sa ekonomskom politikom. Zbog toga mnoge kompanije odlažu svoje investicione odluke", navodi ekonomski ekspert IFO Lara Carge, prenosi Tanjug.

Indikator koji mjeri spremnost za investicije u njemačkoj proizvodnji je pao sa novembarskih 6,6 poena na 1,4 poena u martu, prije svega u industrijama koje troše veliku količinu energije.

Slična situacija vlada i u hemijskoj industriji, a posebno zabrinjavajući signal dolazi iz njemačke automobilske industrije gdje je indeks spremnosti na investicije pao sa 34 poena u novembru na samo 1,3 poena u martu.

Rast optimizma povodom budućih ulaganja je zabilježen među proizvođačima mašina i opreme, kao i među provajderima usluga.

Tanjug

 

online