Zlato obara rekorde i neće se zaustaviti :: zoricakusmuk.info ::

Zlato obara rekorde i neće se zaustaviti


Zlato bi moglo da dostigne cijenu od 3.000 dolara po unci u narednih šest do 18 mjeseci zbog povećanog priliva investicija, navodi se u najnovijem predviđanju njujorške bankarske korporacije Citigroup.
 
Analitičari korporacije Citigroup predvođeni stručnjakom Akašom Došijem su podigli svoju prognozu prosečnih cijena zlata u 2024. na 2.350 dolara po unci i izvršili „masovnu reviziju od 40 posto naviše“ u svom predviđanju za 2025, pošto sada očekuju da će prosječna cijena zlata sljedeće godine iznositi 2.875 dolara po unci, prenosi Bloomberg.
 
Kako se navodi u analizi, na rast cijena zlata će dodatno uticati očekivano smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Citigroup smatra da bi cene zlata mogle nakratko da padnu oko maja ili juna, ali očekuje njihov dalji rast nakon pomenutog perioda.
 
Goldman Saks je ranije naveo da očekuje rast cijena zlata na 2.700 dolara za uncu na kraju 2024. godine, dok švajcarska banka UBS u istom periodu očekuje cijenu od 2.500 dolara za uncu zlata, prenosi Tanjug.

Tanjug

 

online