Njemačka legalizovala kanabis, šta to znači za pravila u saobraćaju? :: zoricakusmuk.info ::

Njemačka legalizovala kanabis, šta to znači za pravila u saobraćaju?


Njemačka je legalizovala kanabis, i mada su mišljenja javnosti o ovome podijeljena, postavlja se pitanje šta je sa pravilima u saobraćaju.

Glavno je pitanje kolika će količina THC-a  biti dopuštena u krvi - a regulatorno tijelo se oglasilo i ovim povodom, i predložilo granične vrijednosti za saobraćaj.

Predlaže se – na osnovu aktivnog sastojka THC-a – koncentracija od 3,5 nanograma po mililitru krvnog seruma, kako je Federalno ministarstvo saobraćaja objavilo prije nekoliko dana, prenosi RevijaHAK.

"Ako je ova vrijednost postignuta, efekat koji je bitan za bezbjednost saobraćaja pri vožnji motornog vozila nije daleko", saopštilo je ministarstvo.

Zvaničnog ograničenja, dakle, nema, ali će vjerovatno uskoro stići. Ipak, postoje granice zbog kojih vozači mogu da imaju problem na sudovima u slučaju nesreće, odnosno u naplati štete od osiguranja.

U sudskoj praksi utvrđena je vrijednost od 1 nanograma THC-a u krvnom serumu, što znači da nadalje prijete sankcije.

Za uvođenje preporučene granične vrijednosti nužna je izmjena zakona od strane Bundestaga, kako se dalje navodi, a do eventualne izmene Zakona o saobraćaju važiće dosadašnja, stroža pravila.

Nezavisne

 

online