Nova faza rata: Rusi strategijom "Anakonda" dave Ukrajinu :: zoricakusmuk.info ::

Nova faza rata: Rusi strategijom "Anakonda" dave Ukrajinu


Rusija je započala novu fazu rata sa kojom će faktički strategijom "Anakonda" pokušati da "zadavi" kompletnu Ukrajinu i suzbije svaku želju za borbom u pokušaji da vlasti u Kijevu natjeraju da sjednu za pregovarački sto i ispune zahtjeve Moskve ili da natjeraju stanovništvo da u obrnutom reinženjeringu sa novim Majdanom sa vlasti skinu predsjednika Volodimira Zelenskog.


Odluka je donijeta još u nedjelju, a operacija je pokrenuta da u narednom periodu kompletna Ukrajina bude u totalnom mraku sa uništenim kompletnim energetskim sektorom, piše "TV Front."

Započela je strategija "Anakonda" postepenog stezanja Ukrajine do konačnog sloma.

Na meti je prvi energetski sektor.

Kombinacija krstarećih, hipersoničnih i balističkih raketa uz masovnu upotrebu dronova kamikaza usmjerila se na energetski sektor.

Svaku noć Vazduško-kosmičke snage, raketne snage kopnene vojske i ratna mornarica šalju više od 100 projektila H-101, H-555, H-22, H-32, H-47, 3M22 Cirkon, uz upotrebu P-800 Bastion, Kalibr, Iskander M i K na energetiku Ukrajine.

Na meti napada su hidroelektrane, termoelektrane, razvodna postrojenja, trafostanice, distributivne stanice za transport gasa, sve što ima energetski značaj za svakodnevni život stanovništa, a bez struje nema ni vode, odnosno uslova za rad turbina.

Početak nove strategije krenuo je sa razaranjem hidroelektrane Zaporožje, ali ne rušenje samog obvjekta, nego proizvodnih postrojenja, koja faktički se ne mogu u kratkom vremenskom periodu popraviti ili zamijeniti sa čime strateški objekti bivaju izbačeni iz upotrebe na duži period.

Sa ovim udarima Rusija je riješila da brutalno kazni Ukrajinu za moskovski masakr uništavanjem najvitalnijih objekata koji su od značaja za normalan život i funkcionisanje, koji mogu dovesti do masovnog napuštanja gradova, velikih migracija prema EU kao i ruralnim područjima.

U prevodu - Rusija vraća Ukrajinu u 19 vijek, navodi "TV Front".

Jedina nada Ukrajine ostaju nuklearne elektrane, ali njihov kapacitet nije dovoljan da podmiruje potrebe Ukrajine, zbog čega se Kijev za sada da spreči humanitarnu katastrofu oslanja na vanredni uvoz struje iz Poljske, Slovačke i Rumunije.

Na meti udara su Krivižorska teromelektrana 2, Kanevska hidroelektrana na Dnjepru, trafostanice od 330 kW, skladišta gasa u zapadnoj Ukrajini, ali i drugi strateški objekti.

Glavna meta ruski udara su turbine, generatori, visoke peći sve što se koristi u proizvodnji električne energije.

Najgore su prošli energetski objekti: Zmijev, Kaminskaja, Dnjepar, Kirviji Rog, Burštinska i Ladižinska termoelektrane.

"Burštinska i Ladižinska termoelektrane u Ukrajini ozbiljno su oštećene i stavljene iz pogona, za njihovo obnavljanje biće potrebne godine", rekao je izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK Dmitro Saharuk.

Nuklearne elektrane za sada u ovoj fazi ostaju van bilo kakvih udara. Najgora situacija je trenutno u Harkovu koji je svakodnevno na udaru dronova, balističkih raketa i planirajućih avionskih bombi. Harkov je inače drugi najveći grad u Ukrajini i sjedište industrije te zemlje kako civilne tako i vojne. Termoelktrana TEC -5 koja je postojala u tom gradu je razorena, struje nema, a životni uslovi su sve teži.

Zelenski će definitivno biti prinuđen da evakuiše milione Ukrajinaca ili u zapadnu Ukrajinu ili u zapadnu Evropu, što će označiti novi migrantski talas koji će pritisnuti zapadnu Evropu.

Paraleno sa uništavanjem energetskog sektora zbog terorističkih napada u Moskvi na udaru će se naći i centri odlučivanja. To je već urađeno kada je hiperzvučnim raketama napadnuto sjedište SBU.

Rusija je inače od početnog napada na Krimski most proklamovale faze napada koji su od oktobra 2022. godine postale temelj u napadu na Ukrajinu.

1. Podizanje strateških i bombardera dugog dometa, i lansiranje krstarećih raketa i takitčkih balističkih raketa tipa Iskander M i K na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, hidrelektrane, termolektrane, razvodna postrojenja sa čime bi veliki deo teritorije Ukrajine ostavili bez struje, industrijska postrojenja, remontni zavodi. Na meti raketa mogli bi se naći mostovi na rijeci Dnjepar. Ukupno njih četiri.

2. Kao moguća meta napada bili bi označeni i centri odlučivanja Kijeva. Naime, još prilikom prvih pretnji Ukrajine napadom na Krimski most. Meta napada osim generalštaba i samog načelnika, mete bi bile vidovi ukrajinske vojske. Takođe i sam Zelenski bi se vjerovatno našao na udaru ruskih raketa, jer je označen kao inspirator sa svojim savjetnicima za napad.

3. Treći scenario je najmanje vjerovatan, a predviđao bi u nekom suludom scenariju upotrebu i taktičkog nuklearnog oružja. Iako je naglašavano i ponavljano više puta da Rusija neće upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini, opcija da će nekog možda da savlada bijes i ishitreno da reaguje ne može sa 100 postonom sigunrošću da se odbaci.

Ovaj scenario je malo vjerovatan da će Rusija udariti po ciljevima saveznika Kijeva. Tu se prije svega misli na Britance i Amerikance, koje Moskva označava glavnim inspiratorima napada Ukrajine na Krim. Mogući udar bio bi po zonama baziranja vojske SAD u okolnim zemljama koje su u NATO, a sa tim bi uslijedio totalni rat sa Sjeveroatalnskom alijansom, jer bi momentalno bio aktiviran član pet.

​Tanjug

 

online