Apple izgubio 113 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon tužbe američkog regulatora :: zoricakusmuk.info ::

Apple izgubio 113 milijardi dolara tržišne vrednosti nakon tužbe američkog regulatora


Akcije kompanije Apple su na zatvaranju berzi u Sjedinjenim Američkim Državama pale za 4,1 odsto, čime je kompanija izgubila oko 113 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Kako navodi Blumberg, prenosi Tanjug, firma iz Kupertina se suočava sa problemima sa obje strane Atlantika pošto je Ministarstvo pravde SAD u četvrtak podnijelo tužbu protiv Apple zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona, dok kompaniju istovremeno očekuje istraga Evropske unije zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Dugo očekivana tužba u SAD dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Apple nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru.

"Apple potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih iPhone", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema navodima tužioca, Apple koristi svoj monopol "da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umjetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca".

Na primer, Aplle omogućava korisnicima iPhone da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Rojters je u četvrtak saopštio da antimonopolska regulatorna tijela Evropske unije namjeravaju da istraže tehnološke kompanije Apple, Meta i Google.

Evropska unija je 4. marta već kaznila američki Apple sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji i zloupotrebe svoje dominatne tržišne pozicije za prodaju aplikacija za striming muzike, prenio je CNN.

Tanjug

 

online