Patrijarsi Porfirije i Kiril služili opijelo u Moskvi episkopu Antoniju :: zoricakusmuk.info ::

Patrijarsi Porfirije i Kiril služili opijelo u Moskvi episkopu Antoniju


Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je u Moskvi sa ruskim patrijarhom Kirilom služio liturgiju za upokojene i opijelo nedavno preminulom vikaru patrijarha srpskog, episkopu moravičkom Antoniju.

Ruski patrijarh Kiril u besjedi je rekao da je vladika Antonije volio Rusku crkvu, ruski narod, prenio je Tass.

- Mi smo osetili iskrenost te ljubavi. I mi smo njega zbog toga voljeli, poštovali, cijenili kao dostojnog predstavnika bratske srpske crkve. Teško je i zamisliti da on više nije sa nama – fizički, u ovozemaljskom životu. Ali je nesumnjivo danas sa nama i ostaće u sjećanju crkve - istakao je ruski patrijarh.

Molitvenom ispraćaju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, uz sasluženje arhijereja Srpske i Ruske Pravoslavne Crkve, prisustvovao je i ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Nakon opijela, sahrana će biti u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla podvorja Srpske crkve u Moskvi, gdje je episkop moravički Antonije službovao 18 godina.

Episkop moravički Antonije /Pantelić/, vikar patrijarha srpskog i starješina moskovskog Podvorja SPC, preminuo je 11. marta u Moskvi, u 54. godini.

RTRs

 

online