Izbori u Rusiji: Putina nije kritikovao nijedan protivkandidat :: zoricakusmuk.info ::

Izbori u Rusiji: Putina nije kritikovao nijedan protivkandidat


Glasanje na predsjedničkim izborima u Rusiji počinje sutra i trajaće do 17. marta.

Ankete predviđaju pobjedu Vladimira Putina, akutelnog ruskog predsjednika, što će lideru Kremlja sa najdužim stažem nakon Josifa Staljina, obezbjediti još jedan šestogodišnji predsjednički mandat.

Putin je pozvao je građane na jedinstvo u određivanju budućnosti Rusije glasanjem na izborima, prenosi Danas.

"Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine. Želio bih naglasiti da je jedini izvor vlasti u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba ruskog ustava", rekao je Putin u video obraćanju, prenijeli su ruski mediji.

Naglasio je koheziju i odlučnost naroda u zajedničkoj težnji da se krene naprijed.

"Svaki glas koji date cijenjen je i značajan", poručio je Putin i pozvao glasače da u tri dana iskoriste svoje biračko pravo.

Vladimir Putin (71) koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000. godine, suočava se s tri protukandidata u tri dana glasanja koje počinje sutra.

Niko od izazivača nije ga kritikovao i sva trojica podržavaju rat u Ukrajini, koji Moska naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, prenosi Reuters.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da Putina podržava većina Rusa, a jedno istraživanje prošlog mjeseca dalo mu je podršku od 75 odsto.

U svom video obraćanju je rekao da svi birači žele vidjeti jaku, prosperitetnu i slobodnu Rusiju "kako bi podigli životni standard i kvalitetu života".

"Tako će biti", poručio je Putin.

Vijeće Ruske Federacije, gornji dom parlamenta, službeno je odredio 17. mart kao dan predsjedničkih izbora.

Centralna izborna komisija je objavila da će glasanje trajati tri dana od 15. do 17. marta.

Za najvišu dužnost će se takmičiti četiri kandidata.

Uz Putina, kandidati na izborima su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR), i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije, prenosi RSE.

Prma Državnoj anketnoj službi i istraživanju sprovedenom u februaru za Davankova bi glasalo pet posto Rusa.

Državna anketna služba saopštila je u februaru da su istraživanja pokazala da je oko četiri posto Rusa spremno da glasa za Slutskog, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Državna novinska agencija TASS prenijela je Haritonovu izjavu da ne bi tražio zamjerke lideru Kremlja. 

Tanjug

 

online