Haos u Njemačkoj, stali vozovi i avioni :: zoricakusmuk.info ::

Haos u Njemačkoj, stali vozovi i avioni


Putnici u Njemačkoj danas su suočeni sa novim problemima u prevozu zbog istovremenog štrajka "Dojče bana" i "Lufthanze".

Dojče vele navodi da je "Dojče ban", nacionalni željeznički prevoznik, saopštio da saobraća svega 20 odsto vozova na velikim razdaljinama.

Navodi se da štrajk, koji je organizovao sindikat GDL, pogađa i regionalni i prigradski željeznički saobraćaj.

Pored njih na obustavu rada odlučilo se i kabinsko osoblje "Lufthanze" u Frankfurtu, gdje se nalazi najprometniji aerodrom u Njemačkoj.

Zbog ovog štrajka otkazano je oko 600 letova, a iz "Lufthanze" je saopšteno da zbog njega ispašta do 70.000 putnika. Navodi se da je današnji 24-časovni štrajk šesti po redu u koji su u posljednjih nekoliko mjeseci stupile mašinovođe i drugi radnici na željeznici zbog spora oko plata i radnih sati.

Sindikat GDL traži da se broj radnih sati smanji sa 38 na 35 nedjeljno bez umanjenja plata.

Nakon višenedjeljnih pregovora GDL je odbio prijedlog da do smanjivanja broja radnih sati sa 38 na 36 dođe postepeno do 2028.

“Štrajkovati umjesto da se pregovara je neprihvatljivo”, kazao je za Bild Folker Vising, ministar saobraćaja u vladi njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Navodi se da je iz sindikata kabinskog osoblja "Lufthanze" (UFO) poručeno da njihov štrajk neće pogoditi samo aerodrom u Frankurtu, već i u Minhenu gdje se obustave letova očekuju sutra.

Ukupno bi u dva dana trebalo da bude otkazano 1.000 letova.

Sindikat UFO traži povećanje plate od 15 odsto uz nove pregovore koji bi bili održani nakon 18 mjeseci, kao i jednokratnu pomoć od 3.000 evra za svojih oko 18.000 članova zbog posljedica inflacije, prenosi Kurir.

Kurir

 

online