Više od polovine svijeta ugroženo morbilama :: zoricakusmuk.info ::

Više od polovine svijeta ugroženo morbilama


Više od polovine svjetskih zemalja biće izloženo velikom ili veoma visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ukoliko se ne preduzmu hitne preventivne mjere, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.

Broj slučajeva morbila raste u većini regiona uglavnom zbog propuštenih vakcinacija tokom godina kovida 19, kada su zdravstveni sistemi bili preopterećeni i kasnili za rutinskom vakcinacijom protiv bolesti koje se mogu spriječiti.

"Ono zbog čega smo zabrinuti jeste da ove godine, 2024, imamo ove velike praznine u našim programima imunizacije i ako ih veoma brzo ne popunimo vakcinom, morbile će samo uskočiti u tu prazninu", Izjavila je viši tehnički savjetnik u SZO Nataša Kraukroft na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ona je pozvala na hitnu akciju za zaštitu djece, rekavši da vlada "nedostatak posvećenosti" imajući u vidu aktuelna pitanja poput ekonomske krize i sukoba.

Male boginje su veoma zarazan virus koji se prenosi vazduhom i uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina. Može se spriječiti sa dvije doze vakcine. Više od 50 miliona smrtnih slučajeva spriječeno je od 2000. godine, prema podacima SZO.

Nezavisne

 

online