Bjelorusija uvijek spremna da podrži Republiku Srpsku :: zoricakusmuk.info ::

Bjelorusija uvijek spremna da podrži Republiku Srpsku


Bjelorusija je uvijek spremna da podrži Republiku Srpsku, potvrđeno je u Minsku, na sastanku predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i predsjednika Srpske Milorada Dodika. Bjeloruski predsjednik podržao je dosljednu i hrabru politiku predsjednika Republike Srpske, a posebno to što čvrsto zastupa interese pravoslavaca u BiH i regionu.

- Samo istrajnost, hrabrost i sloboda mogu da odrede budućnost jedne nacije i regiona, a upravo to vidim u politici predsjednika - rekao je Lukašenko nakon razgovora sa Dodikom, dodajući da je riječ o starim prijateljima i da je Bjelorusija spremna da uvijek podrži Republiku Srpsku.

Ovaj izrazito važan razgovor u Minsku bio je prilika da se osim o političkim i geopolitičkim temama, razgovara i o privredi i medicini, koje su izuzetno razvijene u Bjelorusiji i koje su stavljene na raspolaganje građanima Srpske.

Predsjednik Srpske ukazao je bjeloruskom kolegi na složenu političku situaciju u BiH. Lukašenko, lider zemlje koja je izložena pritiscima i sankcijama, rekao je da razumije poziciju Srpske i njenih političkih predstavnika koji trpe pritiske kolektivnog Zapada.
- Predsjednik Lukašenko je upoznat sa detaljima, jedan je od rijetkih lidera koji je upoznat sa detaljima. I jedna dobra namjera da se razumije i pomogne u konkretnoj situaciji. Jedan uspješan sastanak, nastavićemo da radimo - rekao je Dodik.

Saradnja će biti nastavljena i na polju politike, ali i privrede. Za sve što može da proizvede, a Srpskoj bude potrebno, Bjelurisija će rado izaći u susret, poručio je Lukašenko. Ono što je takođe veoma važno za Srpsku, jeste otvorena politička podrška zvaničnog Minska.

- Mi pažljivo pratimo situaciju na Balkanu. Znate moj odnos prema svim događajima koji su se tamo dešavali. Jugoslaviju su razbili, znate moj stav u najtežim vremenima tokom bombardovanja, znate i za moj odnos sa BiH. Mi znamo da vam sada nije lako i samo snaga, nažalost, danas nešto znači. A Vaša moć i hrabrost mnogo znače. Vi se čvrsto držite po pitanju odbrane pravoslavnog naroda. Mi imamo povjerenje u Vas i takođe, Vi možete da računate na nas - rekao je Lukašenko.

Bjelorusija je bila jedna od rijetkih zemalja na koje je srpski narod mogao računati i tokom bombardovanja devedesetih godina.

- On je bio jedini koji je u vrijeme kada je naš, moj narod bombardovan 1999. godine, uz puno lične hrabrosti došao je u Beograd da pruži podršku našem narodu i mi to nikada nećemo zaboraviti i mi želimo da se to zna - rekao je Dodik.

Delegacija Srpske imala je sastanak i sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom. Kao i Lukašenko, Golovčenko je istakao da je Bjelorusija spremna da pomogne razvoju Srpske. Zahvalio je na čvrstom stavu Republike Srpske zbog kojeg BiH nije uvela sankcije Bjelorusiji.

- Znamo da zahvaljujući Vašoj čvrstoj poziciji i stavu, BiH nije učesnik sankcijskog djelovanja prema Bjelorusiji. Dobro to znamo i cijenimo - rekao je Golovčenko.

Konkretna saradnja dogovorena je i u oblasti poljoprivrede. Riječ je o posebnoj liniji podsticaja za nabavku traktora, mehanizacije i tehnološke opreme, vrijednoj oko pet miliona dolara.

Srpska i Bjelorusija jačaće saradnju i u oblasti obrazovanja, dogovoreno je tokom posjete bjeloruskoj Akademiji nauka.

- Zato će biti zadovoljstvo Republici Srpskoj i njenim naučno-istraživačkim institucijama, a prije svega Akademiji nauka i umjetnosti i naša dva javna univerziteta, da uspostavi tijesnu saradnju, posebno u onim oblastima koje su kod vas na najvišem nivou - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Da je Bjelorusija iskreni prijatelj Srpske, pokazuje i podatak da je u Minskom naučnom praktičnom centru za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju, operisano više od 20 pacijenata iz Srpske. Tokom ove radne posjete ta saradnja je unaprijeđena. Dogovorena je i konkretna saradnja u oblasti privrede, vrijednosti deset miliona dolara.

- Ovdje nailazite na prijatelje, one koji vas razumiju, koji na identičan način posmatraju statuse i u regionalnom i globalnom nivou, koji su posvećeni miru i isključivo žele da se mirno živi, napreduje i da čuvaju svoj suverenitet i svoju slobodu. I to je ono što i mi radimo - rekao je Dodik.

Delegacija Srpske obišla je i Hram Svih Svetih u Minsku, gdje ih je dočekao mitropolit minski Venjamin.

Ono što je posebno oduševilo delegaciju Srpsku, ali i pokazalo iskren prijateljski odnos bjeloruskog naroda prema srpskom, jeste i gest koji je upriličio crkveni hor hrama Svih Svetih, koji je u čast predsjednika Srpske izveo pjesmu "Tamo daleko".

RTRS

 

online