Kako je Mister Bin upropastio prodaju električnih vozila u Britaniji :: zoricakusmuk.info ::

Kako je Mister Bin upropastio prodaju električnih vozila u Britaniji


Britanski glumac Rouen Etkinson, poznatiji kao Mister Bin označen je kao glavni krivac za lošu prodaju električnih automobila u Velikoj Britaniji.

U izvještaju Doma Lordova u britanskom parlamentu, odnosno njihovog komteta za okolinu i klimatske promjene, istaknuto je da je šezdesetdevetogodišnji glumac djelimično kriv za "narušavanje" javne percepcije električnih vozila, prenosi "Telegraph".

Novi automobili na benzin i dizel biće zabranjeni od 2035. prema britanskoj strategiji. Ta bi zabrana trebalada  potakne vozače da počnu dakupuju električna vozila, ali prodaja ide sporije nego što su se zagovornici strategije nadali.

"Jedan od najštetnijih članaka bio je komentar Etkinsona koji je bio potpuno raskrinkan”, navela je grupa Zelena Alijansa

Etkinson, koji je diplomirao elektrotehniku i upravljačke sisteme, opisao je električna vozila u članku iz 2023. kao "pomalo bezdušne", ali "prekrasne mehanizme".

"Ali sve više se osjećam pomalo prevarenim… Osjećam da se naš medeni mjesec s električnim automobilima bliži kraju, a to nije ništa loše”, napisao je između ostalog Etkinson.

Njegov je članak izazvao oštru reakciju zagovornika električnih vozila koji su ga optužili za krivo predstavljanje trenutnog stanja tehnologije baterija.

“Najveća greška Etkinsona je to što nije prepoznao da električna vozila već nude značajne globalne ekološke prednosti, u usporedbi s automobilima s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem”, napisao je Sajmon Evans, s web stranice Carbon Brief.

Kombinacija viših troškova kupovine, nedovoljne infrastrukture za punjenje i mješovite poruka odvraćaju neke vozače od prelaska na električna vozila, upozorili su britanski parlamentarci

Citirali su Zelenu Alijansu u dijelu koji okrivljuje Etkinsona za lošu percepciju javnosti o električnim vozilima i naveli da je obmanjujuće izvještavanje o nedostacima električnih automobila i tehnologije baterija.

Sa druge strane, samo su dva člana odbora izjavila da sami električna vozila, iako je izvještaj upozorio da je vladin cilj postizanje "masovnog vlasništva” nad električnim vozilima, prenosi N1.

Nezavisne

 

online