Ovo je Hamasov prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji je Izrael odbio :: zoricakusmuk.info ::

Ovo je Hamasov prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji je Izrael odbio


Palestinska militantna grupa Hamas podnijela je prijedlog o prekidu vatre za okončanje četvoromjesečnog sukoba u Gazi, javlja Rojters. Izrael je prijedlog odbacio.

"Izrael neće prihvatiti najnovije uslove Hamasa za sporazum o taocima", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu novinarima u srijedu, ali nije isključio nastavak pregovora za prihvatljiv sporazum kojim bi se obezbijedilo oslobađanje više od 130 talaca koji se drže u Pojasu Gaze.

"Iz onoga što sam vidio, čak i vi biste rekli ne na ponudu Hamasa", rekao je Netanjahu novinaru koji ga je pitao o tome.

U tekstu prijedloga u koji je Rojters imao uvid navodi se da ima za cilj okončanje vojnih operacija uz kontinuiranu deeskalaciju, razmjenu talaca i zatvorenika, okončanje izraelske blokade Gaze, omogućavanje raseljenim stanovnicima da se vrate kućama i povećanje snabdijevanja humanitarnom pomoći.

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po mjeseca što bi dovelo do okončanja rata.

Prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid, Hamasov kontraprijedlog predviđa tri faze u trajanju od po 45 dana.

Tim prijedlogom bi militanti razmijenili preostale izraelske taoce koje su zarobili 7. oktobra za palestinske zatvorenike.

Počela bi obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle, a tijela i ostaci bi bili razmijenjeni.

Ovo su detalji Hamasovog prijedloga:

Prvih 45 dana

Privremeni prekid vojnih operacija, završetak vazdušnih izviđanja, premještanje izraelskih snaga daleko izvan naseljenih područja u cijelom Pojasu Gaze.

Oslobađanje izraelskih civila - žena i djece od 19 godina ili manje - koji su držani kao taoci u Gazi, kao i svih starijih i bolesnih talaca.

Puštanje palestinskih žena, djece, staraca i bolesnika iz izraelskih zatvora.

Sporazum o oslobađanju 1.500 palestinskih zatvorenika, uz to da Hamas imjenuje njih 500 koji su osuđeni na duge ili doživotne zatvorske kazne.

Povećanje humanitarne pomoći u Gazi, uključujući sjever, i povratak raseljenih u svoje matične oblasti. Započinjanje obnove bolnica, domova i drugih objekata uz prisustvo Agencije UN za pružanje usluga i uspostavljanje skloništa za stanovništvo.

Drugih 45 dana

Prije početka druge faze treba završiti razgovore o uslovima za održavanje primirja.

Oslobađanje svih izraelskih muških civilnih i vojnih talaca u zamjenu za druge palestinske zatvorenike.

Nastavak humanitarnih mjera u Gazi.

Izraelske snage će se povući izvan pojasa Gaze.

Počeće sveobuhvatna rekonstrukcija i biće okončana blokada Gaze.

Trećih 45 dana

Razmena tijela i ostataka s obje strane nakon identifikacije.

Nastavak humanitarnih mjera u Gazi koje su dogovorene u ranijim fazama, prenosi Telegraf.

​Telegraf

 

online