Finska u štrajku: Oko 290.000 radnika na ulici :: zoricakusmuk.info ::

Finska u štrajku: Oko 290.000 radnika na ulici


Oko 290.000 finskih radnika štrajkovalo je danas, prvog dana dvodnevne akcije u znak protesta protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sistemu socijalne pomoći.

Kompanije i sindikati rekli su da se očekuje da će štrajkovi danas i sutra zaustaviti velik dio finskog vazdušnog saobraćaja, uticati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, tvornice i vrtiće.

"Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi", rekao je Rojtersu predsjednik najvećeg finskog sindikalnog udruženja SAK Jarkko Eloranta.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu ako to bude potrebno Posljednjih su mjeseci radnički sindikati protestvovali protiv vladinih planova o ograničavanju političkih štrajkova i o olakšavanju raskida ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu u slučaju potrebe, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane. Međutim, vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ustrajna je, tvrdeći da Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug.

Radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2.29 miliona zaposlenih u Finskoj

Glavni industrijski lobi EK i vlada kritizirali su štrajkove, rekavši da su reforme potrebne kako bi se finsko preduzetništvo izjednačilo sa zemljama s kojima se uspoređuje, poput Švedske. Radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2.29 miliona ljudi zaposlenih u Finskoj, prema službenoj statistici iz 2023.

Finski nacionalni avioprievoznik Finnair u ponedjeljak je saopštio da će otkazati oko 550 letova zbog štrajka, dok će ogranak rafinerije goriva Nestea u gradu Porvoou isporučivati manje benzina i dizela otprilike sedam dana, Hina.

Tanjug

 

online