Kina prijavila smrt žene inficirane kombinacijom dva soja ptičjeg gripa :: zoricakusmuk.info ::

Kina prijavila smrt žene inficirane kombinacijom dva soja ptičjeg gripa


U Kini je zabilježen jedan smrtni slučaj od infekcije koja je izazvala kombinacija dva soja ptičijeg gripa H3N2 i H10N5, saopštila je kineska Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti, dodajući da je u pitanju prenos između vrsta, ali da je rizik od prenošenja sa čovjeka na čovjeka nizak.

Starija žena iz provincije Anhui, koja je imala pridružene bolesti, prijavila je da je razvila kašalj, bol u grudima, groznicu i druge simptome 30. novembra, a preminula je nešto više od dvije nedjelje kasnije, 16. decembra, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti.

Testiranje bliskih kontakata 63-godišnje žene bili su negativni, stoji u saopštenju u kome se dodaje da drugi slučajevi oboljelih od pomenute kombinacije sojeva ptičjeg gripa nisu prijavljeni.

Analiza sekvence čitavog genoma virusa pokazala je da je virus H10N5 ptičijeg porijekla i da nema sposobnost da efektivno zarazi ljude, rekla je agencija.

Zabilježeni smrtni slučaj, prema riječima kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti, predstavlja rijedak prenos virusa među vrstama, sa ptice na čovjeka.

Rizik da virus zarazi ljude je nizak, dodaje agencija.

Kina ima veliku populaciju uzgajanih i divljih ptica različitih vrsta, koje, kako prenosi Rojters, predstavlja idealno okruženje za viruse ptica da se miješaju i mutiraju.

Tanjug

 

online