Francuski farmeri se pripremaju za nastavak blokade Pariza :: zoricakusmuk.info ::

Francuski farmeri se pripremaju za nastavak blokade Pariza


Poljoprivrednici se spremaju u utorak drugi dan opkoliti Pariz barikadama koje otežavaju saobraćaj, koristeći stotine glomaznih traktora i gomile bala sijena da blokiraju autoputeve koji vode do glavnog grada Francuske kako bi izvršili pritisak na vladu u pogledu budućnosti njihove industrije, koju su uzdrmale reperkusije rata u Ukrajini.

Blokada glavnih saobraćajnica oko Pariza – domaćina Ljetnih olimpijskih igara za šest mjeseci – i protesti u drugim dijelovima Francuske obećali su još jednu tešku sedmicu za novog premijera Gabriela Atala, nakon manje od mjesec dana na dužnosti.

Očekuje se da će Atalova vlada objaviti nove mjere u utorak nakon razgovora sa sindikatima poljoprivrednika, nakon što poljoprivredne mjere predstavljene prošle sedmice nisu ispunile njihove zahtjeve da proizvodnja hrane bude unosnija, lakša i pravednija.

Poljoprivrednici su u ponedjeljak rasporedili konvoje traktora, prikolica, pa čak i kombajna u, kako su opisali, "opsadu" Pariza kako bi dobili više ustupaka. Neki demonstranti su došli sa rezervama hrane, vode i šatora da ostanu na barikadama ako vlada ne učini ustupke.

“Došli smo da branimo francusku poljoprivredu", rekao je Kristofer Rosignol, 52-godišnji farmer organskih voćnjaka i drugih usjeva, prenosi Fena.

Traktori na barikadi istočno od Pariza bili su parkirani tako da su formirali nešto što je izgledalo kao klas pšenice kada se vidi iz vazduha.

“Idemo iz krize u krizu”, rekao je Rosignol.

Neka vozila nosila su plakate na kojima je pisalo “Nema hrane bez farmera” i “Naš kraj bi za vas značio glad”.

Tanjug

 

online