Protest farmera novi test za Makronovu vladu :: zoricakusmuk.info ::

Protest farmera novi test za Makronovu vladu


 Francuski farmeri će protestovati "koliko god bude potrebno", upozorili su iz najvećeg sindikata poljoprivrednika u toj zemlji, a nezadovoljstvo radnika u ovom sektoru moglo bi da utiče na kampanju koju vode vodeće francuske partije uoči evropskih izbora, koji su zakazani za juni, prenosi "Politico".

Kako se navodi, novi francuski premijer Gabrijel Atal i lider desnice Žordan Bardela posljednjih dana su u žestokom sukobu, koji je uslijedio nakon odluke da farmeri protestuju širom zemlje. 

Analitičari smatraju da je protest farmera novi test za Makronovu vladu.

Poljoprivrednici koji protestuju blokirali su auto-puteve nezadovoljni visinom poreza na gorivo za poljoprivredne mašine i drugim odlukama Vlade koje taj sektor stavlja u nepovoljnu poziciju. 

Farmeri u Francuskoj izašli su na ulice zbog niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, što su zahtjevi poljoprivrednika širom Evrope.

Nekoliko stotina farmera učestvovalo je u blokadama, postavljajući kontrolne punktove na auto-putevima u blizini Tuluza, prenio je lokalni dnevnik "La Depeche".

Ovi protesti su samo jedna u nizu demonstracija koje se odvijaju širom Evrope posljednjih nedjelja, piše "Politico", navodeći da su protesti uporedo odvijaju u Njemačkoj, Poljskoj i Rumuniji. 

"Iako se lokalne pritužbe razlikuju, osnovni uzrok ovih protesta leži u politici EU", rekao je Arno Ruso, predsjednik glavnog francuskog sindikata farmera FNSEA, prenosi "Politico". 

Ruso je u radijskom intervjuu osudio "evropsku politiku" i rekao da strategija Evropske komisije da poljoprivredu učini zelenijom šteti ekonomskom rastu tog sektora.

Bardela, čija je stranka postavila pitanje da li Francuska treba da ostane u Evropskoj uniji, optužio je "Makronovu Evropu" da želi "smrt francuskoj poljoprivredi" prilikom posjete jednoj farmi na jugozapadu te zemlje, krajem prošle nedjelje.

Desnica, koja je imala vođstvo od 10 odsto na posljednjim izborima u EU, zalaže se za uvođenje poljoprivrednog "vanrednog stanja", protekciju poljoprivredne politike te zemlje i da Francuska izađe iz Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Vlada je saopštila da želi da sasluša mišljenje predstavnika poljoprivrednika kako bi uključila dodatne mjere za podršku tom sektoru u nacrt zakona o poljoprivredi.

Atal je obećao da će osigurati da se poljoprivrednicima isplati određeni iznos kao "proizvođačima hrane" i rekao je da će njegova vlada tražiti rješenje kako farmeri u toj zemlji ne bi bili bespomoćni pred ekološkim ograničenjima, uključujući nova pravila o upotrebi pesticida, piše "Politico", a prenosi Euronews.

 "Od 2017. godine, kada je Makron došao na vlast, Vlada je uvijek bila uz poljoprivrednike tokom kriza", rekao je on.

Dodao je da će njegova vlada istražiti načine kako da ukloni administrativne prepreke.

"Makron je potresen nezadovoljstvom francuskih poljoprivrednika", prenio je prošle nedjelje "Politico", dodajući da postoji strah da će desnica iskoristiti situaciju i pokupiti biračku bazu koja uglavnom podržava predsjednika od kada je prvi put izabran. 

Francusko predsjedništvo je zatražilo od državnih predstavnika da se sastanu sa poljoprivrednicima, dok su ključni članovi kabineta pokušavali da umire situaciju na ulicama, napadajući desnicu.  

​Nezavisne

 

online