Farmeri blokirali Berlin sa 5.000 traktora :: zoricakusmuk.info ::

Farmeri blokirali Berlin sa 5.000 traktora


Talas prošlonedjeljnih demonstracija u kojima su poljoprivrednici traktorima blokirali saobraćajnice širom Njemačke, svoj vrhunac dostići će danas u Berlinu, gdje se procjenjuje da oko 5.000 traktora i 10.000 poljoprivrednika blokira ulice.

U glavni grad Njemačke, pristižu farmeri iz cijele zemlje, a nezadovoljni poljoprivrednici protestuju i u drugim gradovima te zemlje. 

U najmasovnijem skupu poljoprivrednika u Berlinu, okupljeni su se uputili do Brandenburške kapije, jednog od glavnih simbola ovog grada, i tu će iskazati svoje nezadovoljstvo zbog mjera štednje vlade te zemlje.

Na skupu će, osim predstavnika strukovnih udruženja govoriti i savezni ministar finansija Kristijan Lindner, a poslijepodne će se predstavnici poljoprivrednika sastati s predstavnicima sve tri vladajuće stranake, prenosi Deutsche Welle. 

Nedjeljni štrajk poljoprivrednika počeo je u prošli ponedjeljak kada su poljoprovrednici blokirali autoputeve i glavne saobraćajnice u gradovima širom Njemačke, a prvog dana stotine traktora i kamiona ušli su u Berlin.

Pored seoskih puteva širom zemlje, primijećena su improvizovana vješala na semaforima, što je jasna aluzija na boje tri vladajuće stranke, koje zajedno čine takozvanu "semafor koaliciju". 

Protesti su organizovani zbog odluke Njemačke vlade o dodatnim mjerama štednje kako bi se smanjio teret saveznog budžeta za 2024. godinu. U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog i sporno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, koje postoje već 70 godina, ali i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

Prethodno je Olaf Šolc, kancelar Njemačke, pozvao na smirenost i traženje kompromisa, navodeći da je vlada dala dobar prijedlog koji podrazumijeva da se subvencije namijenjene poljoprivrednicima ne ukinu odmah, kako je prvobitno bilo najavljeno u decembru prošle godine, već da se ide na postepeno smanjenje, te da do kompletnog ukidanja dođe u naredne tri godine. 

On je, takođe, rekao da će zvaničnici razgovarati o tome šta još može da se učini da bi poljoprivreda imala dobru budućnost. 

Protesti poljoprivrednika dolaze u trenutku dubokog opšteg nezadovoljstva Šolcovom vladom lijevog centra. Šolc je priznao da zabrinutost prevazilazi poljoprivredne subvencije, rekavši da krize, sukobi i brige o budućnosti uznemiravaju ljude.

"Argumenti pripadaju demokratiji, ali znam i iz ličnog iskustva posljednjih mjeseci, da argumenti mogu da iscrpe ljude i podstaknu neizvjesnost. Moramo biti bolji ove godine", naglasio je Šolc. Dodao je da su kompromisi, takođe, suštinski dio demokratije. Ali sada, kako je rekao, bijes se namjerno potpiruje, ekstremisti osuđuju svaki kompromis i na društvenim mrežama i truju svaku demokratsku debatu.

"Ovo je toksična mješavina koja mora da nas zabrine, kao što i mene veoma zaokuplja", rekao je on.

Desničarska stranka "Alternativa za Njemačku" (AfD) je saopštila da podržava poljoprivrednike koji širom zemlje protestuju protiv planova njemačke vlade.

"Naš program bi podrazumijevao momentalno udvostručenje nadoknade za poljoprivedni dizel, ukidanje oporezivanja vozila bez naknade za poljoprivrednike i stopiranje sumanute energetske politike aktuelne vlade i Evropske unije kako bismo prepolovili cijene energenata", napisala je prije nedjelju dana na društvenoj mreži X Alis Vajdel, kopredsjednica AfD-a.

Međutim, kako prenosi Euronews, iako su se zvaničnici AfD-a pojavili na protestima, noseći svoje transparente, poljoprivredinici su se ogradili od ove partije. 

Nezadovoljni poljoprivrednici su se tom prilikom izjasnili kao "demokratski nastrojeni", te da se sve što ima veze sa sa politikom mijenja na biralištima.

Oni su istakli da su na ulicama kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočava njemačka poljoprivreda te da će ih biti još više ako vlada ne stane uz svoje građane.  Krajem prošle nedjelje, u petak naveče, mašinovođe u toj zemlji okončale su trodnevni štrajk, a Klaus Vezelski, predsjednik sindikata mašinovođa GDL, pozvao je, nakon prestanka obustave rada, glavnog operatera željeznica Deutsche Bahn da u narednih nekoliko dana razmisli o njihovim zahtjevima i zaprijetio jačim i dužim štrajkovima, ako ne dođe ni do kakvih promjena. 

"Nakon što se završi štrajk, daćemo kompaniji malo vremena da dođe k sebi. Ako to ne urade, uslijediće naredna industrijska akcija. Biće duže i pogodiće kompaniju još jače", rekao je Vezelski u Berlinu, a prenosi nemački "Spiegel".

Štrajk mašinovođa održan je nakon što su propali pregovori sindikata GDL i Deutsche Bahna o povećanju plata i smanjenju radnog vremena zaposlenima u njemačkoj željeznici.  Sindikat traži smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedjeljno, povišice od 555 evra mjesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra, a Deutsche Bahn nedavno je pozvao GDL da se vrati za pregovarački sto, prenosi Euronews.

"Spremni smo za pregovore, spremni smo za razgovor", rekla je tom prilikom portparolka Deutsche Bahna Anja Broker u Berlinu.   

​Nezavisne

 

online