Notr Dam se otvara za turiste 8. decembra 2024. godine? :: zoricakusmuk.info ::

Notr Dam se otvara za turiste 8. decembra 2024. godine?


Oko 500 zanatlija radi na obnovi katedrale Notr Dam kako bi ova francuska znamenitost bila spremna za svoje veliko ponovno otvaranje za javnost za manje od godinu dana.

Prilikom nedavne posjete gradilištu, predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je da se radovi odvijaju po planu da bi Notr Dam trebalo da bude otvoren za javnost 8. decembra 2024, pet godina i sedam mjeseci nakon požara koji je uništio velike dijelove katedrale stare 860 godine, u aprilu 2019. godine, prenio je Si-En-En.

- Do početka Olimpijskih igara (u julu), očekujemo da ćemo skinuti skele sa gornjeg dijela katedrale i završiti veći dio krova, tako da Parižani i posjetioci iz cijelog svijeta mogu da vide koliko se približilo ponovno otvaranje - rekao je 13. decembra francuskom parlamentu Filip Žost iz Ribilding Notr Dam d Pari (javno tijelo odgovorno za konzervaciju i restauraciju katedrale).

Oni koji se dive gotičkoj katedrali spolja već su uzbuđeni zbog mogućnosti da ponovo uđu u katedralu.

Prema navodima Ribilding Notr Dam d Pari, postoji skoro 250 kompanija i umjetničkih radionica širom Francuske koje imaju zadatak da rade na obnovi katedrale.

Među njima su stolari, klesari, vajari, stručnjaci za pozlatu, staklari, pa čak i graditelji orgulja, koji obnavljaju 8.000 lula i 115 stanica velikih orgulja Notr Dama, najvećih u Francuskoj.

Poslije požara 2019. godine, prve dvije godine rada su bile posvećene obezbeđenju objekta, izradi projektnih studija i raspisivanju tendera.

Faza obnove je zvanično počela u septembru 2021. godine.

Posljednjih mjeseci najvidljiviji pomaci su napravljeni na restauraciji okvira krova, tornja i velikih gornjih galerija.

Ranije ovog mjeseca, objavljen je konkurs koji će savremenim umjetnicima omogućiti da ponovo kreiraju šest vitraža na južnoj strani Notr Dama, kako bi "obilježili 21. vijek".

Očekuje se da će troškovi obnove Notr Dama biti oko 700 miliona evra.

Ukupno je prikupljeno 846 miliona evra donacija od 340.000 donatora u 150 zemalja svijeta, naveo je Ribilding Notr Dam d Pari.

Tanjug

 

online