Huawei planira partnerstvo sa Audijem i Mercedesom? :: zoricakusmuk.info ::

Huawei planira partnerstvo sa Audijem i Mercedesom?


Kineski tehnološki div Huawei želi sklopiti partnerstvo sa vodećim proizvođačima automobila kao što su Audi i Mercedes kako bi učvrstio svoju poziciju u industriji električnih vozila i softvera za pametne automobile.

Prema najnovijim izvještajima, Huawei je nedavno održao sastanke iza zatvorenih vrata sa dvije pomenute njemačke automobilske kompanije kako bi istražio potencijalna zajednička ulaganja ili partnerstva. Osim toga neka izvještaji u međunarodnim medijima sugerišu da kineski tehnološki div razmišlja o izdvajanju svoje Intelligent Automotive Solution (IAS) poslovne jedinice.

Tim potezom Huawei naglašava svoju predanost da postane ključni igrač u isporuci softvera i komponenti za pametna električna vozila.  Intelligent Automotive Solution poslovna jedinica ima procijenjenu vrijednost između 28 i 35 milijardi dolara.

Mercedes je navodno obavijestio Huawei o svom interesu za sticanjem od 3% do 5% ud‌jela u Huaweijevoj kompaniji za softver i komponente za pametne automobile. Što se tiče interesa Audija za partnerstvom sa kineskom tehnološkom tvrtkom – o tome još nema nikakvih informacija.

Međutim, neke glasine govore da bi se Huawei i Audi navodno mogli udružiti u razvoju tehnologija autonomne vožnje za Audi vozila na kineskom tržištu u 2025. godini. Uprkos medijskim spekulacijama, niti jedna od ove tri kompanije nije komentiarisala moguću saradnji, prenosi Računalo.com

​Tanjug

 

online