Izrael ima još 20 dana da okonča rat u Gazi? :: zoricakusmuk.info ::

Izrael ima još 20 dana da okonča rat u Gazi?


Pozivajući se na tri anonimna zvaničnika u Tel Avivu, Politico je danas prenio informaciju kako je administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala rok Izraelu, do kraja 2023. godine, da završi rat u Gazi protiv Hamasa.

Politico je primijetio prošlosedmično upozorenje državnog sekretara Antonyja Blinkena da Izrael vjerovatno ima svega nekoliko “sedmica” da okonča borbe, ali također naglašava i jučerašnje komentare zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Jona Finera da Washington nije dao “čvrst rok” Izraelu.

Međutim, jedan visoki izraelski zvaničnik odbacio je navode kako je SAD dao rok njegovoj zemlji zaključivši da, i ako je to tačno, Tel Aviv to neće ispoštovati kao što nije ispoštovao ni zahtjev SAD-a “da ne idu u Gazu”.

“Savjetovali su nam da ne idemo u Gazu, ali jesmo. Otišli smo u Gazu jer je to bio jedini način da uništimo Hamas i oslobodimo naše taoce. Rekli su nam da ne ulazimo u tunele terora. Ali ako ne uđemo u terorističke tunele, nema šanse da uništimo Hamas. Rekli su nam da ne ulazimo u bolnice uprkos tome što ih Hamas koristi kao komandne i kontrolne centre, ali mi smo otišli u te bolnice i uradili smo ono što smo trebali”, kazao je on za Politico.

“I uradićemo ono što je potrebno da dođemo do odlučujuće pobjede”, dodao je još, piše N1.

Pored “odlučujuće pobjede”, kako je naveo neimenovani zvaničnik, izraelski lideri su u više navrata objavili da je cilj rata “uništenje” Hamasa, oslobođenja talaca i “da se osigura da Gaza nikada više ne bude prijetnja Izraelu”.

​Tanjug

 

online