Veliko zahlađenje zahvatilo Еvropu, kod nas najavljen preokret :: zoricakusmuk.info ::

Veliko zahlađenje zahvatilo Evropu, kod nas najavljen preokret


Svjetski i domaći meteorolozi su upozoravali na izuzetno hladan period koji će potrajati, u ovom ciklusu, najmanje do kraja prve dekade decembra i to je počelo da se obistinjuje.
 
U prilog tome ide i objava na društvenoj mreži "X" "Extreme Temperatures Around The World", koja glasi da vlada "ozbiljna hladnoća u većem delu Evrope i da može potrajati još nekoliko nedjelja". "Oštra hladnoća u Skandinaviji sa temperaturama ispod -34 stepena Celzijusovih danas u Savukoski Tulpiju u Finskoj.
 
Prošle su godine otkako Evropa nije imala tako duge intenzivne hladnoće u novembru/početkom decembra", navodi se u objavi. U još jednoj objavi na društvenoj mreži "X" uz mapu gde su prikazane nevjerovatno niske temperature za ovo doba godine u sjevernom dijelu Evrope, navodi se da se radi o "sasvim vanrednoj novembarskoj hladnoći u najsjevernijoj Evropi".
 
"Apsolutno brutalna hladnoća, vjerovatno je blizu rekordnog nivoa za ovo doba godine, zvaničnu zima još nije ni počela na sjevernoj hemisferi", dodaje se. Kako objašnjava meteorolog Ivan Ristić, u prošli četvrtak i petak stigao je polarni vrtlog direktno sa sjevernog pola u Evropu i prvi prodor tog hladnog vazduha osjetio je i Balkan i naša zemlja, već u subotu i nedelju 25. i 26. novembra.
 
"Imali smo puno snijega na jugozapadu, jugu, jugoistoku Srbije, veliki nanosi donijeli su i problem sa strujom i ostale poteškoće. Taj ciklon je poslije krenuo ka Bugarskoj, Rumuniji, ka Crnom moru i Rusiji i donosi velike količine snijega u tim krajevima. U Moskvi je tokom jučerašnjeg dana palo skoro polovina padavina koliko je inače prosek za čitav mjesec. Taj polarni vrtlog kruži i ide prema zapadnoj Evropi donoseći snijeg čak i u Englesku", kaže Ristić.
 
Takozvana crna mećava pogodila je juče Moskvu, a Moskovljani, inače naviknuti na ogromne količine snijega i jaku zimu, kažu da ovako nešto nisu vidjeli od 1977. godine! Grad je bio zagušen, letovi su bili otkazani, snijeg je padao i padao, a na jugu Rusije desio se i uragan.
 
Međutim, kod nas su temperature sada drastično više, i tek će da rastu, te ćemo za koji dan, na sam početak decembra, u Srbiji imati temperature od čak 22 stepena Celzijusovih! A to je jer nastupa takozvana kriza polarnog vrtloga, ili vorteksa kako se još naziva,
 
To kaže meteorolog Ristić. Međutim, prema njegovim riječima, ta kriza polarnog vrtloga biće kratkotrajna, jer nam stiže veoma topao vazduh. "Već u četvrtak 30. novembra biće preko 10 stepeni, a u petak u pojedinim dijelovima zemlje, u Loznici očekuje se više 20 stepeni, čak do 22 stepena, u Beogradu od 18 do 20 stepeni",  kaže Ivan Ristić.
 
Ali, u isto vreme u Sloveniji i na sjeverozapadu Hrvatske, temperature će ponovo pasti i to veoma blizu nula stepeni. "Tako da ćemo imati veliku temperaturnu razliku na samo 400 kilometara udaljenosti. A taj hladan vazduh polako će da se približavati našoj zemlji i u toku subote doći će i do nas", kaže Ristić.
 
Hladan vazduh koji bude stigao do Srbije stvoriće mogućnost da kiša ponovo pređe u snijeg u subotu, dok se u nedjelju očekuje hladno, pravo zimsko vreme iako još nije počela zima. Temperature će biti od 0 do 4 stepena. "Hladnoće će biti još i dalje. Prva dekada decembra u sjeveroistočnoj Evropi, od Karpata sjevernije biće baš hladnija, od -10 do -30 na krajnjem sjeveru, pravo zimsko vrijeme.
 
Kod nas će temperature biti maksimalno između 0 i 5 stepeni Celzijusa, povremeno će biti uslova za snježne padavine. Porast temperature prema mojoj dugoročnoj prognozi očekujem krajem prve dekade, oko 10. decembra i onda ulazimo u period malo toplijeg vremena. Polarni vrtlog će i dalje biti prisutan na sjeveru Evrope i očekujem njegov povratak početkom januara ili možda već krajem decembra, vidjećemo", kaže Ristić.

ATVBL.RS

 

online