Poslednji dan primirja u Gazi, Izrael i Hamas razmatraju produženje dogovora :: zoricakusmuk.info ::

Poslednji dan primirja u Gazi, Izrael i Hamas razmatraju produženje dogovora


Dok primirje između Hamasa i Izraela ulazi u svoj četvrti i poslednji dan, obje strane su razgovarale o mogućnosti produženja prekida vatre, što je potez koji ima podršku ključnih aktera, uključujući SAD i Katar.
 
Očekuje se da će posljednja grupa talaca koja će biti oslobođena prema početnom dogovoru izaći iz Gaze u toku današnjeg dana.
 
Za svakog oslobođenog izraelskog građanina, oslobađaju se tri palestinska zatvorenika koji se drže u izraelskim zatvorima.
 
Prve naznake upućuju na to da bi primirje, koje ističe u ponoć, moglo biti produženo, javlja BBC.
 
Naime, Izrael nudi još jedan dan prekida vatre u Gazi za svakih deset oslobođenih zarobljenika – a Hamas kaže da bi mogao pristati na produženje.
 
Palestinski zvaničnik je rekao za BBC da bi između 20 do 40 dodatnih izraelskih talaca mogli biti oslobođeni. U zatočeništvu je ostalo oko 180, među kojima desetak djece.
 
U Gazi je primirje omogućilo dostavu prijeko potrebne pomoći, dok se humanitarna kriza izazvana sedmicama dugog neumoljivog izraelskog bombardiranja nastavlja.
 
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je otvoren za produženje sporazuma, ali takođe je naglasio da će nakon primirja Izrael nastaviti svoju ofanzivu s ciljem eliminacije Hamasa.
 
Ranije proteklog vikenda, Katar, koji je igrao centralnu ulogu u posredovanju u izvornom sporazumu, saopštio je da se takođe nada produženju primirja.
 
“Ono čemu se nadamo jeste da će nam zamah koji je proizašao iz oslobađanja… i iz ovog četverodnevnog sporazuma omogućiti produženje primirja nakon ova četiri dana, te stoga ući u ozbiljnije razgovore o ostatku talaca”, kazao je glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova Katara, Majed Al-Ansari, za CNN u subotu.
 
Na novinskoj konferenciji u nedjelju, američki predsednik Joe Biden takođe je izrazio želju za produženjem prekida vatre kako bi pokušao osigurati sigurno oslobađanje više talaca i kako bi dobio ključnu pomoć civilima u enklavi.
 
Podsjećamo, trideset i devet palestinskih zatvorenika i pritvorenika iz ukupno sedam izraelskih zatvora oslobođeno je u nedjelju kao dio recipročnog sporazuma, potvrdila je Izraelska zatvorska služba. Grupu čine dječaci od 18 godina i mlađi; dvojica imaju 15 godina, a jedan — najmlađi oslobođen — ima 14 godina. Dvadeset i troje od puštenih zadržano je u administrativnom pritvoru, što je široko kritikovana praksa u kojoj pritvorenik nije svjestan bilo kakvih optužbi, a njihov slučaj ne podliježe bilo kakav pravni proces.
 
U međuvremenu, najmanje 120 kamiona pomoći ušlo je u Gazu preko prijelaza Rafah u nedjelju, potvrdila je egipatska vlada. Isporuka pomoći u Gazu bila je ključni faktor u održavanju primirja i razmjena između Izraela i Hamasa.
 
Neki Izraelci iz prvog talasa oslobođenih talaca – članovi dviju porodica – otpušteni su iz dječije medicinske bolnice Schneider u Izraelu. Oni su prvi bivši taoci koji su otpušteni.
 
Osam Palestinaca ubijeno je u izraelskoj pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali tokom 24 sata, objavilo je u nedjelju palestinsko ministarstvo zdravlja. CNN je zatražio od Izraelskih odbrambenih snaga komentar o ubistvima.

N1

 

online