Budžetska kriza potresa Njemačku: Kancelar staje pred Bundestag :: zoricakusmuk.info ::

Budžetska kriza potresa Njemačku: Kancelar staje pred Bundestag


Njemački kancelar Olaf Šolc sljedeće sedmice namjerava se obratiti Bundestagu o sve dubljoj budžetskoj krizi, najavio je u petak šef kancelarove kancelarije, Volfgang Šmit, javlja "DPA".
 
Ustavni sud presudio je prošle sedmice da je vlada prekršila zakon prošle godine kada je ulila neiskorišteni novac za potrošnju zbog pandemijske krize u klimatske tranzicione fondove.
 
Presudom je izbrisano 60 milijardi evra na koje je Šolcova vlada računala u budžetu za 2024. O nacrtu se početkom decembra trebalo glasati u Bundestagu, a do kraja godine u Bundesratu.
 
Vladajuća koalicija Šolcovih socijaldemokrata, zelenih i liberala još nije uspjela pokrpati deficit, a planirani raspored usvajanja budžeta postao je neodrživ.
 
To nije sve, jer presuda se odrazila i na ovogodišnji budžet koji Vlada mora rebalansirati. Građani su zabrinuti jer im nije jasno kakve će posljedice izazvati budžetska kriza, rekao je Šmit.
 
Ujedno je najavio da će ministar finansija Kristian Lindner sljedeće sedmice u Bundesratu, domu pokrajina njemačkog parlamenta, predstaviti nacrt rebalansa budžeta za 2023. godinu.
 
Prema presudi, vlada je prekršila stroga pravila o državnom zaduživanju, takozvanu kočnicu zaduživanja, kada je prenamijenila novac koji je podigla u zajmovima za subvencije za pandemiju.
 
Kočnica zaduživanja, usidrena u njemačkom ustavu od 2009., suspendovana je tokom pandemije, prenosi "Fenix-Magazin".

Nezavisne

 

online