Zatvara se više od 15.000 restorana u Njemačkoj? :: zoricakusmuk.info ::

Zatvara se više od 15.000 restorana u Njemačkoj?


Više od 15.000 restorana, pabova, barova i kafića u Njemačkoj je u opasnosti od nelikvidnosti, prema podacima koje je kreditni biro Krif saopštio u četvrtak.
 
U finansijskim problemima je 12,6 odsto analiziranih ugostiteljskih objekata. U januaru 2020, prije pandemije, u opasnosti od bankrota bilo ih je 10,7 odsto, odnosno 12.662.
 
Ugostitelji u Berlinu su posebno pogođeni. Prema Krifu, riječ je o 16,5 odsto objekata.
 
Najmanji rizik od nelikvidnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i Porajnju-Falačkoj, na jugozapadu zemlje, gdje je pogođeno 10,5 odsto ugostiteljskih objekata.
 
Njemačko ugostiteljstvo se još nije oporavilo od pandemijske krize. U septembru ove godine promet je bio za 12,6 odsto manji nego istog mjeseca 2019, naveo je u četvrtak Savezni zavod za statistiku. Čak i u poređenju sa septembrom prošle godine, promet je bio 0,2 odsto manji.
 
Naročito jako su pogođeni barovi, čiji je promet pića za četiri godine opao za 34,5 odsto. Restorani, gostionice i kafići su u istom periodu zabilježili pad od 8,1 odsto.
 
Sa opadajućim prometom smanjuje se i broj zaposlenih. U septembru je bio četiri odsto viši nego prethodne godine, ali 6,7 odsto manji nego tokom 2019, prije krize.
 
Dok se bore da pronađu radnike, kojih od pandemije naročito manjka, ugostitelji rijetko mogu da ponude dobru zaradu. Tačno polovina zaposlenih u ugostiteljstvu je u oktobru 2022. radila za niske plate.
 
U čitavoj privredi je udio nisko plaćenih poslova bio čak 15,2 odsto.
 
Zbog više kriza čiji se efekti prepliću, u gastronomiji je neko vrijeme na snazi umanjena stopa PDV-a od sedam odsto. Međutim, tako će biti još do kraja godine. Od 2024. treba da se primjenjuje redovna stopa od 19 odsto.
 
U Krifu navode da to može da poveća broj bankrotiranih firmi.
 
"U narednoj godini, bankroti u ugostiteljskoj branši će nastaviti da rastu", rekao je Frank Šlajn, generalni direktor Krifa.

Nezavisne

 

online