Posljednje upozorenje Google pred brisanje nekih računa :: zoricakusmuk.info ::

Posljednje upozorenje Google pred brisanje nekih računa


Google je ranije ove godine najavio novu politiku za neaktivne račune koja uskoro stupa na snagu, a u sklopu tih novih pravila kompanija će započeti s brisanje određenih računa.
 
Kao razlog brisanja navodi se bezbjednost su iz Googla ponovno poslali upozorenje svim korisnicima Gmaila i Diska čiji su računi neaktivni, da im prijeti trajno brisanje.
 
"Bezbjednosni problem s takvim računima, koji su iz određenog razloga napušteni i zaboravljeni, odnosno ostavljeni bez nadzora, jest što ih to čini ranjivima na različite hakerske napade. Takvi se računi, ako padnu u ruke hakera i kibernetičkih kriminalaca mogu iskorištavati za maliciozne aktivnosti, spam, krađu identiteta i drugo", objasnili su iz Googlea, prenosi Independent.
 
Njihova nova pravila na snagu stupaju s prvim danima decembra, a tada će i Google početi s brisanjem dijela neaktivnih računa. Ugroženi su svi računi spomenutih Googleovih usluga koje nisu korišteni minimalno dvije godine. Već za tri sedmice američki tehnološki div počeće s gašenjem takvih računa te iz Google posebno naglašavaju kako, jednom kada se ti računi izbrišu, više neće biti moguće vratiti te podatke.
 
Neaktivni računi neće tek tako nestati preko noći i bez znanja osoba koje su ih otvorile. Naime, prije trajnog brisanja Google će korisnicima poslati više upozorenja u kojima će ih upozoriti na sudbinu koja im prijeti, a osim na mailove koje namjeravaju obrisati, upozorenje će poslati i na sve druge mailove koji su povezani s tim računima. S obzirom na to da korisnici često koriste Googleove podatke za pristup trećim stranicama, brisanje računa moglo bi se odraziti i na pristup takvim stranicama.
 
Politika neaktivnih računa ne odnosi se na posebne uređaje koji su povezani s računima, već konkretno na same račune te, kako bi se uređaji smatrali aktivnim, korisnici moraju napraviti akcije s računom na bilo kojoj platformi na kojoj su prijavljeni. Takođe, treba naglasiti kako se nova pravila odnose samo na privatne Googleove račune i ne odnose se na profile povezane sa školama, kompanijama i drugim organizacijama.
 
Postoje i neki izuzeci pa Google tako neće brisati neaktivne račune, ako je s tih računa na YouTubeu objavljen barem jedan videozapis, čak i ako period neaktivnosti takvih računa traje godinama.

Nezavisne

 

online